Bonapeti.rs»Recepti»Salate»Salata od pirinča»Salata sa pirinčem i slatko-kiselim sosom

Salata sa pirinčem i slatko-kiselim sosom

Iliana DimovaIliana Dimova
Guru
4241524k
Salata sa pirinčem i slatko-kiselim sosom
Fotografije: Yordanka Kovacheva
2 / 4
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
15 min.
Kuvanje
45 min.
Ukupno
60 min.
Porcije
3
"Prava egzotična salata na kineski način - ostaje samo da izvadite flašu najboljeg belog vina i da kažete ŽIVELI"

Potrebni sastojci

  • pirinač - 250 g
  • tikvice - 8 komada, tanke
  • biber
  • škampi - 12 komada
  • sirće - 50 ml
  • jaja - 1 komad
  • brašno - 120 g
  • so
  • biber
  • maslinovo ulje - 20 g
  • ulje - za prženje
  • za sos
  • kečap - 3 supene kašike
  • šećer - 1 supena kašika, kristal
  • sirće - 1 supena kašika
  • konjak - 1 supena kašika
  • so - po ukusu
  • biber
  • ljuti sos - nekoliko kapi
* merne jedinice

Način pripreme

Operemo i očistimo tikvice, isečemo na tanke krugove. Stavljamo ih u posudu i začinimo biberom. Ugrevamo sirće, koje prethodno razredimo sa 100 ml vode i soli i kad provri, dobijenom marinadom prelivamo tikvice.

Pokrivamo posudu i ostavljamo tikvice potopljene u marinadi, dok se ne ohlade potpuno. Skuvamo pirinač u posoljenoj vodi. Ohladimo ga, tako što ga posipamo hladnom vodom i ostavljamo da se ocedi.

U posudu stavljamo žumance i sipamo 120 ml ledeno hladne vode. Dodajemo polovinu brašna i mešamo. Škampe uvaljamo u preostalo brašno i nakon toga u smesu za pohovanje.

Pržimo škampe u ulju i vadimo kad dobiiju zlatnu boju. Sos pripremamo tako što pomešamo sve sastojke i sipamo malo hladne vode.

Oceđeni pirinač stavljamo u posudu i začinimo solju i biberom po ukusu. Sipamo maslinovo ulje, dodajemo dobro oceđene tikvice i škampe. Sos serviramo u posudi.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: