Način pripreme
1. Pripremamo sos tako što propržimo luk dok ne omekša u ugrejanom maslinovom ulju. Dodajtemo oljuštenu krušku, isečenu na male komade i dunju, zajedno sa vinom i malo soli. Sačekamo da ispari i stavljamo šećer i med.
2. Kad počne da se karamelizuje sipamo sok od limuna i balsamiko sirće. Mešamo na tihoj vatri dok voće ne omekša.
3. Probamo i da naglasimo po ukusu - ako nam se dopada da preovlađuje slatko ili kiselo, stavljamo još meda ili još soka od limuna, dok sos ne bude po ukusu. Na kraju začinimo ruzmarinom - svežim ili suvim.
4. Pačetinu očistimo od viška masti i žilica i pravimo proreze u obliku romboida po dijagonali preko kože, ne sečemo meso, da bi se sačuvali sokovi i krtina prilikom kuvanja. Natrljamo meso ruzmarinom i biberom, a so utrljamo samo sa strane na kožu.
5. Ugrevamo tiganj sa debelim i dnom koje se ne lepi na umerenoj vatri i stavljamo filete da kožom na dole.
Kuvamo 10-12 minuta i okrećemo sa druge strane na još 5-6 minuta. Ako se previše odvija mast ispod kože, preporučujem da je skinete kašikom i izbacite ili sačuvate za pripremu krompira naprimer, zato što ima daje neverovatan ukus.
6. Gotove filee sa zlatnom koricom uvijamo u aluminijumsku foliju i ostavljamo da odstoji 5 minuta! To je veoma važno i bez tog koraka meso ne bi ostalo krto i tako ukusno.
7. Na tanjir stavljamo nekoliko kašika sosa, a odozgo stavljamo pačetinu. Posipamo krupnijom solju i jedemo toplo.
Prijatno!