Način pripreme
Operemo i očistimo tikvice, isečemo na tanke krugove. Stavljamo ih u posudu i začinimo biberom. Ugrevamo sirće, koje prethodno razredimo sa 100 ml vode i soli i kad provri, dobijenom marinadom prelivamo tikvice.
Pokrivamo posudu i ostavljamo tikvice potopljene u marinadi, dok se ne ohlade potpuno. Skuvamo pirinač u posoljenoj vodi. Ohladimo ga, tako što ga posipamo hladnom vodom i ostavljamo da se ocedi.
U posudu stavljamo žumance i sipamo 120 ml ledeno hladne vode. Dodajemo polovinu brašna i mešamo. Škampe uvaljamo u preostalo brašno i nakon toga u smesu za pohovanje.
Pržimo škampe u ulju i vadimo kad dobiiju zlatnu boju. Sos pripremamo tako što pomešamo sve sastojke i sipamo malo hladne vode.
Oceđeni pirinač stavljamo u posudu i začinimo solju i biberom po ukusu. Sipamo maslinovo ulje, dodajemo dobro oceđene tikvice i škampe. Sos serviramo u posudi.