Bonapeti.rs»Recepti»Glavna jela»Zapečena jela»Zapečeno jelo od tikvica i mlevenog mesa

Zapečeno jelo od tikvica i mlevenog mesa

Zapečeno jelo od tikvica i mlevenog mesa
Fotografije: VILI-Violeta Mateva
2 / 3
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
30 min.
Kuvanje
60 min.
Ukupno
90 min.
Porcije
5
"Vadi se iz rerne da se blago ohladi i napadamo - neverovatan ukus, probajte!"

Potrebni sastojci

  • tikvice - 2 - 3 komada
  • mleveno meso - 250 g
  • luk - 1 glavica
  • paradajz - 500 g, tegla
  • sitan sir - 150 g ili sir
  • jaja - 1 komad
  • mocarela - 100 g
  • kačkavalj - 100 g
  • beli luk - 2 čena
  • ulje
  • paršun
  • majčina dušica
  • bosiljak
  • so - po ukusu
  • biber
* merne jedinice

Način pripreme

Tikvice se iseku na tanke trake ljuštilicom ili rukom. Pomešamo u posudi sitan sir i jaja, promeša se s prstohvatom bibera.

Mocarela se iskida na parčiće, kačkavalj se narenda na krupno rende. Zagreje se ulje u tiganju i propržimo sitno iseckan luk, dodaje se mleveno meso, so i biber.

Meša se da se pretvori u mrvice, sipamo paradajz bez kože, samleven u blenderu i kuvamo 10-15 minuta na umerenoj vatri. Na kraju se posiipa majčinom dušicom, bosiljkom, čenovima belog luka i sitno iseckanim svežim peršunom.

U posudu za pečenje sipamo malo paradajz sosa, poređamo trake tikvica, odozgo sitan sir s jajetom i parčićima mocarele. Preliva se sa još malo sosa i nastavljamo tako još jedan red tikvica, na kraju se završava sa sosom.

U tiganj nalijemo 120-150 ml vode da pokupi sos iz posude i sipamo u posudu za pečenje. Pečemo u zagrejanoj rerni na 180 stepeni 40 minuta.

Izvadi se, posipamo narendanim kačkavaljem i vraćamo u rernu na još 5 minuta dok se kačkavalj ne isopi.

Vadi se da se blago ohladi i napadamo - neverovatan ukus, probajte!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: