Bonapeti.rs»Recepti»Pite»Baklava»Domaća brza baklava

Domaća brza baklava

Sevda AndreevaSevda Andreeva
Džedaj
454145957
Domaća brza baklava5 / 5
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
45 min.
Kuvanje
40 min.
Ukupno
85 min.
Porcije
15
"Baklavice slatka, baklavice mila, da ti odolim - ne postoji sila. Zovem te da dođeš u dom u goste možeš da uzmeš koliko ti se prohte!"

Potrebni sastojci

  • kore za pitu - 30 komada, od tankih
  • orasi - 30o g, mleveni
  • šećer - 3 šolje
  • voda - 3 šolje
  • limun - sok od pola limuna
  • maslac - 300 g, istopljen
  • pistać - za posipanje, izmrvljen
* merne jedinice

Način pripreme

Istopimo maslac na ringli, lagano mešajući. Nakon što provri, prestajemo da mešamo i smanjimo jačinu šporeta. Kuvamo dok ne ispari surutka.

U posudu, u kojoj ćemo peći baklavu, sipamo 1 kašiku masnoće.

Na nju ređamo tri kore i na njih raspodelimo 2 kašike masnoće.

Tako nastavimo da ređamo polovinu kora.

Na njih sipamo odmah orahe samlevene u blenderu, nakon čega ih blago pritiskamo.

Nastavimo s ređanjem ostalih kora, dok nakon svake tri sipamo 2 kašike masnoće.

Nakon što ih naređamo, na njih sipamo ostatak masnoće, raspoređujući je po celoj baklavi.

Sečemo baklavu na tračice, koje sečemo poprečno, da se dobiju mali pravougaonici, razmere 3 sa 4 cm.

Pečemo u prethodno zagrejanoj rerni na 200 stepeni oko 30-40 minuta dok ne porumeni.

Ispečenu baklavu izvadimo iz rerne i ostavimo da se ohladi 10 minuta.

U odvojenu posudu sipamo vodu i u nju dodamo šećer, stavljamo na vatru i mešamo dok se ne istopi.

Nakon što sirup provri dodajemo mu isceđen sok od polovine limuna i ostavimo da vri 5 minuta.

Gotovim sirupom zalivamo baklavu kašiku po kašiku.

Prelivenu baklavu pokrijemo većom posudom i ostavimo da odstoji nekoliko sati, najbolje preko noći.

Serviramo posutu usitnjenim pistaćima po svakom parčetu.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: