Način pripreme
Operite svinjsku butkicu i potopite je u vodu oko sat vremena. Nakon toga je osušite i napravite proreze u koži, posolite, ako ima potrebe i utrljajte miks za svinjetinu. Ostavite butkicu nekoliko sati u frižideru da primi aromu začina.
Posebno oljuštite krompir i nasecite ga na krupne komade. Na isti način pripremite i šargarepu. Praziluk, pečurke, zelenu i crvenu papriku, takođe nasecite na krupno. U posudu stavite nasečeno povrće, dodajte mleveni paradajz i suve šljive.
Najbolje je da koristite šllive bez koštica. Začinite povrće alevom paprikom i posolite ga. Dodajte biber i piment. Dodajte malo ulja i dobro promešajte. Na dnu zemljane đuvečare stavite butkicu.
Oko nje poređajte pripremljeno povrće. Odozgo stavite jednu suvu ljutu papriku, 2 polovine glavice belog luka, koju ste presekli popreko. Dodajte lovorov list i nekoliko listova žalfije. Prelijte sve sa malo crnog vina i vodom.
Stavite đuvečaru u hladnu rernu. Pecite oko 40 minuta na 250 stepeni, a nakon toga smanjite na 200. Pecite još oko 2 i po sata, ili dok meso ne počne da se odvaja od kostiju.