Način pripreme
Svinjsku glavu obradite plamenom da uklonite eventualne dlake i operite je. Potopite je na 24 sata u slanu vodu i ostavite je na hladnom mestu ili frižideru.
Sledećeg dana je operite i prebacite u klasičnu glinenu đuvečaru. Napravite nekoliko rezova po glavi i ubacite u njih čenove belog luka. Pospite je obilno začinima - so, biber, ljuta aleva paprika, dimljena aleva paprika, sušena ili sveža majčina dušica i premažite je uljem.
Sipajte litar vode, dodajte celu glavicu crnog luka, šargarepu, dva tri cela krompira, lovorov list i glavicu belog luka.
Stavite poklopac na posudu i ubacite je u donji deo hladne rerne.
Svinjsku glavu u đuvečari pecite oko 4 sata u umereno zagrejanoj rerni (150-160 stepeni) dok ne bude gotova.
Prijatno!
Svinjska glava u đuvečari će biti dobro ocenjena od ljubitelja pečenog mesa i delikatesa, kao što su svinjski obrazi i svinjske uši.
Komentari