Božićni Rolat od svinjetine

Božićni Rolat od svinjetine
Fotografije: Irina Andreeva Jolie
2 / 4
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
40 min.
Kuvanje
130 min.
Ukupno
170 min.
"Najukusnije jelo koje smo sačuvali za najveći praznik u godini."

Potrebni sastojci

  • svinjski kontra file - 1.500 g
  • šargarepe - 3 komada
  • krompir - 1 kg
  • crni luk - 1 glavica, ljubičastog luka
  • mirođija - 1/2 veze
  • pečurke - 250 g
  • praziluk - 3 velika struka
  • maslac - 150 g
  • aleva paprika
  • biber
  • so
* merne jedinice

Način pripreme

Meso secite oštrim dugaškim nožem da dobijete dugačko parče jednake debljine. Natrljajte ga sa obe strane solju i biberom. Stavite ga na aluminijumsku foliju, koja treba da bude veća od mesa.

Pripremite nadev, tako što praziluk nasečete na kolutove, a pečurke na listiće. Upržite ih u maslacu, dok ne porumene. Začinite po ukusu biberom i posolite i njih i zatim ih rasporedite preko mesa.

Pažljivo umotajte rolat od mesa. Vežite ga dobro debelim mokrim kanapom i umotajte ga u foliju.

Stavite u pleh i pecite oko sat i po u rerni.

Za to vreme nasecite povrće – oljušteni krompir na pomfrit, šargarepu na kolutove, praziluk takođe na kolutove, ali malo deblje i ne odvajajte prstenove, a ljubičasti luk na rebarca. Sve promešajte u velikom plehu, posolite, doajte biber i alevu papriku. Sipajte malo vode i odozgo rasporedite preostali maslac. Zapecite i povrće.

Malo pre kraja pečenja povrća, u sredinu stavite gotov rolat i sve zajedno zapecite dok ne porumeni.

Kada sve izvadite iz rerne pospite ga mirođijom. Pre posluženja skinite kanap, nasecite na kriške i serviajte sa delom povrća.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

3
50
40
31
20
10
Oceni: