Način pripreme
U posudi pomešajte kolu, malo brašna, ulje, šećer i sodu, mešajte pažljivo da se dobije homogena smesa i dodajemo još brašna da dobijemo smesu za kolač. U pleh, namazan uljem i posut brašnom sipamo gotovu smesu.
Pečemo u ugrejanoj rerni na 150 stepeni 10 minuta, nakon toga pojačavamo na 180-200 stepeni dok ne bude gotovo. Dok se kolač peče, očistimo, operemo jagode i isečemo ih na dva dela.
Stavljamo jagode u tiganj ili šerpu, prelivamo vodom i šećerom i uključimo ringlu (ne mnogo jako), kad voda sa jagodama provri, sipamo i pažljivo mešamo želatin.
Kad se želatin potpuno rastvori ostavljamo smesu da se krčka 1 minuta, skidamo sa vatre i ostavljamo da se ohladi. Kad kolač bude gotov, vadimo ga i ostavljamo da se ohladi i on.
Kad se kolač i smesa sa jagodama ohlade, okrećemo/izvadimo kolač u odgovarajući tanjir, uzimamo kašiku i sok koji se stvorio u jagodama prelivamo preko kolača.
Kad bude gotovo ređamo jagode preko kolača. Po želji posipamo šećerom u prahu.