Način pripreme
Počnite sa pripremom krema. U kaseroli promešejte šećer i žumanca. Mutite dok se šećer ne istopi, a zatim postepeno dodajte brašno. Vreme je da dodate sveže mleko. U njega, pre dodavanja istružite mahunu vanile sa semenkama. Prvo dodajte oko 50 ml i mutite, kako bi dobili glatku i vazdušastu smesu.
Dodajte i preostalo mleko, izmutite i prebacite kserolu na vatru. Mešajte energično dok krem ne postane gladak i dok se ne zgusne dovoljno. Skinite sa vatre i ostavite da se ohladi.
Kada je krem ohlađen, možete početi sa mućenjem pavlake. Ne zaboravite, da kada mutite pavlaku, ona treba da bude hladna.
Stavite jednu vanilu i šećer u prahu (ako vanila nije slatka) i izmutite mikserom. Uz pomoć špatule pažljivo promešajte krem i pavlaku.
Sledi priprema kore. Mikserom umutite belanca u vazdušast sneg. U njega dodajte postepeno šećer i žumanca, jedno po jedno, i to veoma pažljivo da ne spadne sneg. na kraju dodajte ulje, vanilu i brašno.
Pecite koru u prethodno zagrejanoj rerni na 180 stepeni, u pravougaonom plehu, koji je obložen papirom za pečenje.
kada se kora malo ohladi, uz pomoć čaše ili prstena isecite po 2 kruga za svaku torticu (ako rešite da pravite veću tortu, koristite kalup za tortu i podelite koru na dva dela).
Naseckajte deo jagoda na komade i promešajte ih sa slatkom. Ostavite nekoliko svežih jagoda za dekoraciju.
Tortice sklapajte u tanjirima za posluženje. Počnite sa krugom od kore. Premažite krem preko njega i ukrasite sa slatkom i jagodama. Stavite drugu koru i ponovo nanesite krem i slatko. ukrasite jagodom, a za dekoraciju dodajte i šećerne perlice.
Ohladite gotove mini tortice sa jagodama pre posluženja.