Način pripreme
Počnite sa kremom. U posudu sa debelim dnom stavite i mikserom umutite žumanca i šećer. Dodajte hladno mleko, skrob i vanilu, mešajte dok se ne dobije homogena i glatka smesa.
Posudu stavite na slabu vatru i kuvajte dok sekrem ne zgusti, uvijte streč folijom i ostavite da se u potpunosti ohladi.
Za to vreme umesite testo. Pomešajte kiselo mleko sa sodom i ostavite da se aktivira.
U posudi umutite jaja sa šećerom u sipkasti krem. Dodajte pomešano kiselo mleko i sodu, ulje i vanilu, dobro izmešajte. U delovima dodajte prosejano brašno i umesite meko testo.
Razvijte testo u tanku pravougaonu koru širine 15 cm. Koru isecite na trake ne šire od 3 cm. Svaku traku uvijte na kalupčiće za kornete tako što počnete od oštrog vrha i preklapate testo.
Poređajte kalupčiće u tepsiju sa papirom za pečenje i pecite 20 minuta u prethodno zagrejanoj reni na 180 stepeni dok testo blago ne porumeni.
Pažljivo izvadite ispečene kornetiće iz kalupa i ostavite ih da se ohlade.
Nastavite sa kremom tako što u posudi umutite pavlaku u sipkasti krem. U nju u delovima dodajte ohlađeni krem uz neprestano mešanje mikserom. Dobijate mekan i veoma ukusan krem Šantili kojim punite kornete pomoću šprica.
Po želji kornete pospite šećerom u prahu. Ostavite gotove slatke kornete pokrivene ne manje od 12 sati pre serviranja.
Slatki korneti sa kremom Šantili su neobični!