Način pripreme
1. Za krem od pirinča, prokuvajte mleko sa šećerom, narendanom korom od limuna, vanilom i cimetom. Stavite pirinač i kuvajte oko 25-30 minuta na srednje jakoj vatri, dok ne postane mekan i skoro prekuvan.
2. Ostavite ga sa strane, da se lagano prohladi, ispasirajte ga i dodajte umućeno jaje i prethodno rastvoreni želatin u malo vode. Promešajte, dok se smesa ne ujednači i ostavite da se ohladi, a zatim ga stavite u frižider.
3. Sada je red da pripremite osnovu od malina. Sve namirnice stavite u malu posudu i zatim na vatru. Čim maline omekšaju, izgnječite ih lagano i nakon 4-5 minuta ih sklonite sa vatre, sačekajte da se smesa malo prohladi i stavite drugi želatin, prethodno potopljen u vodu. Čim se potpuno ohladi, rasporedite smesu na dno 4 manjih ili 2 veće čaše, zavisno koliko porcija želite da pripremite i kakvim čašama raspolažete. Stavite čaše u frižider.
4. Za Sabajon (italijano ga zovu Zabajone, francuzi Sabajon) umutite veoma dobro žumance i jaje sa šećerom i prstohvatom soli i dodajte šeri ili marsalu. Mutite još malo i stavite smesu na veoma slaboj vatri na pari. Mešajte intenzivno nekoliko minuta, dok ne vidite da smesa počinje da se zgušnjava i da počinje da liči na gustu i vazdušastu penu. Skinite sa vatre i ostavite da se ohladi.
5. Izvadite čaše sa malinama, koje bi već trebalo da su stegnute, a ako nisu, sačekajte još malo, dok se ne stegnu. Cilj je da se ne stegnu previše, ali i da ne budu tešne, kako se ne bi pomešale sa drugim slojem.
6. Ravnomerno rasporedite krem od pirinča, a odozgo stavite sloj Sabajonea.
Ostavite u frižideru do momenta serviranja, kada desert ukrasite trešnjama.
Garantovano ćete ovim desertom trijumfalno završiti obrok pred svojim gotima ili porodicom!
Prijatno i neka vam bude baš slatko!