Bonapeti.rs»Recepti»Deserti»Kremovi»Krem od pirinča sa malinama i Sabajon kremom

Krem od pirinča sa malinama i Sabajon kremom

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Autor
3k88017k
Krem od pirinča sa malinama i Sabajon kremom
Fotografije: Yordanka Kovacheva
1 / 5
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
15 min.
Kuvanje
40 min.
Ukupno
55 min.
Porcije
4
"Ovim desertom ćete izazvati ovacije svojih gostiju, garantovano"

Potrebni sastojci

  • За оризов крем
  • sveže mleko - 450 ml
  • pirinač - 50 g
  • šećer - 60 g
  • vanilin šećer - 1 pakovanje
  • cimet - 1 prstohvat
  • limun - 1/2 komada, kora
  • jaje - 1 komad
  • želatin - 1 list
  • za Sabajon
  • žumance - 2 komada
  • jaja - 1 komad
  • šećer u prahu - 50 g
  • šeri - 25 ml ili Marsala
  • so - 1 prstohvat
  • osnova od malina
  • maline - 130 g, sveže ili zamrznute
  • šećer - 30 g, na osnovu slatkoće malina
  • sok od limuna - od 1/2 limuna
  • želatin - 1 list
  • za dekoraciju
  • trešnje
* merne jedinice

Način pripreme

1. Za krem od pirinča, prokuvajte mleko sa šećerom, narendanom korom od limuna, vanilom i cimetom. Stavite pirinač i kuvajte oko 25-30 minuta na srednje jakoj vatri, dok ne postane mekan i skoro prekuvan.

2. Ostavite ga sa strane, da se lagano prohladi, ispasirajte ga i dodajte umućeno jaje i prethodno rastvoreni želatin u malo vode. Promešajte, dok se smesa ne ujednači i ostavite da se ohladi, a zatim ga stavite u frižider.

3. Sada je red da pripremite osnovu od malina. Sve namirnice stavite u malu posudu i zatim na vatru. Čim maline omekšaju, izgnječite ih lagano i nakon 4-5 minuta ih sklonite sa vatre, sačekajte da se smesa malo prohladi i stavite drugi želatin, prethodno potopljen u vodu. Čim se potpuno ohladi, rasporedite smesu na dno 4 manjih ili 2 veće čaše, zavisno koliko porcija želite da pripremite i kakvim čašama raspolažete. Stavite čaše u frižider.

4. Za Sabajon (italijano ga zovu Zabajone, francuzi Sabajon) umutite veoma dobro žumance i jaje sa šećerom i prstohvatom soli i dodajte šeri ili marsalu. Mutite još malo i stavite smesu na veoma slaboj vatri na pari. Mešajte intenzivno nekoliko minuta, dok ne vidite da smesa počinje da se zgušnjava i da počinje da liči na gustu i vazdušastu penu. Skinite sa vatre i ostavite da se ohladi.

5. Izvadite čaše sa malinama, koje bi već trebalo da su stegnute, a ako nisu, sačekajte još malo, dok se ne stegnu. Cilj je da se ne stegnu previše, ali i da ne budu tešne, kako se ne bi pomešale sa drugim slojem.

6. Ravnomerno rasporedite krem od pirinča, a odozgo stavite sloj Sabajonea.

Ostavite u frižideru do momenta serviranja, kada desert ukrasite trešnjama.

Garantovano ćete ovim desertom trijumfalno završiti obrok pred svojim gotima ili porodicom!

Prijatno i neka vam bude baš slatko!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

3
50
40
31
20
10
Oceni: