Način pripreme
Pažljivo oljuštite špargle uz pomoć ljuštilice ili oštrog noža. Pazite da ne slomite vrhove, jer su nežni. Naravno da njih ne treba da ljuštite, već samo skinite gornji sloj sa stabljike, a donji deo stabla odsecite.
Spostite špargle u vrelu slanu vodu sa malo šećera. Možete ih vezati u snop, tako da vrhovi budu iznad vode - njih nema potrebe toliko kuvati i biće gotovi samo od pare.
Kuvajte oko 20 minuta, ako su špargle tanje ili - 25-30, ako su deblje. Izvadite ih iz vode i ocedite i pazite da ne slomite vrhove.
Za sos umutite sve namirnice i poslužite prohlađene špargle sa sosom od majoneza.
Ako jedete vruće špargle, nećete osetiti njihov ukus, a isto tako i ako su veoma hladne. Preporučujemo da ih jedete lagano tople - tada su najukusnije.
Ovako pripremljene špargle nemaju nikakve sličnosti sa onima iz konzerve. Lako je u domaćim uslovima i veoma je korisno i ukusno.