Način pripreme
Špargle operite i izlomite u osnovi, tamo gde se završava žilavi deo i počinje hrskavi. To se lako oseti, tako što prvo lagano savijete stabljiku i ona vam sama pokazuje gde je lomljiva.
U slučaju da su vaše špargle veoma debele i teške za savijanje, onda prosto odsecite otprilike 1-2 prsto od njihove osnove.
Stavite ih u zagrejani tiganj sa kašikom maslinovog ulja, ni u kakvom slučaju ne smeju biti na gomili, nego poređane jedna do druge. Dodajte maslac.
Posudu stavite na ringlu na vodenu pari i u njoj mutite žumanca sa vodom, dodajući i limunov sok i so.
Posebno istopite maslac, da ne bude vruće, i sipajte ga u tankom mlazu u žumanca ne prestajući sa mešanjem ili mućenjem metalnom žicom. Vatra ne sme da bude jaka da se žumanca ne bi presekla. Mešanje se nastavlja intenzivno dok se ne dobije gladak, mekan i vazdušast sos.
U međuvremenu bi trebalo da ste već okrenuli i špargle na drugu ringlu kako bi uhvatile boju i sa druge strane. Cilj je da obe komponente iz predjela budu gotove i jedno te isto vreme.
Izvadite gotove špargle na poslužavnik, pospite ih Maldonskom solju u ljuspama i zalijte svilenim sosom Holandez. Poslužite odmah.
Zelene špargle sa sosom Holandez su gotove.