Bonapeti.rs»Recepti»Deserti»Kremovi»Mus»Iskušenje od jagoda i čokolade

Iskušenje od jagoda i čokolade

Sevdalina IrikovaSevdalina Irikova
Šef kuhinje
5301523k
Iskušenje od jagoda i čokolade3 / 3
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
20 min.
Kuvanje
45 min.
Ukupno
65 min.
Porcije
6
"Jedan desert, koji će vas naterati da maštate"

Potrebni sastojci

  • za čokoladni mus
  • tamna čokolada - 180 g
  • šećer - 100 g
  • jaja - 4 komada
  • maslinovo ulje - 60 ml, hladno presovano
  • rum - 1 kašika, tamni
  • bejlis liker - 2 kašike
  • za mus od jagoda
  • želatin - 1 kesica
  • kisela pavlaka - 200 ml
  • kondenzovano mleko - 100 ml
  • tečna pavlaka - 100 ml
  • sveže mleko - 100 ml
  • šećer u prahu - po ukusu
  • jagode - 300 g
  • jagode - 6 komada za dekoraciju
  • vanila
* merne jedinice

Način pripreme

Prvo napravite čokoladni mus. Podelite žumance i belance. u odgovarajućoj posudi umutite žumanca sa polovinom šećera u vazdušast krem. U žumanca dodajte Bejlis liker i rum.

Čokoladu istopite na pari. Skinite sa vatre i uz neprestano mešanje dodajte maslinovo ulje.

U drugoj posudi umutite belanca sa preostalim šećerom u sneg. Veoma je važno da posuda i pribor budu suvi.

U čokoladnu smesu dodajte prvo žumanca, uz pažljivo mešanje silikonskom špatulom.

Nakon toga dodajte i belanca uz pažljivo mešanje. Čokoladni mus je gotov. 1/3 od musa sipajte u špric i ostavite po strani.

Pripremite odgovarajuće čašice za desert i stavite ih u frižider na 30 minuta. Pažljivo sipajte smesu u nagnute čaše do polovine. Čaše stavite u posudu i vratite ih u frižider dok se mus ne ohladi.

Sada počnite da pravite mus od jagoda. Potopite želatin u malo svežeg mleka, a ostatak mleka ugrejte. U njega dodajte želatin kada nabubri i promešajte dok se ne rastvori.

Umutite tečnu pavlaku sa malo šećera u prahu. Dodajte kondenzovano mleko i kiselu pavlaku. Probajte i ako nije dovoljno slatko, dodajte malo šećera u prahu. Na kraju dodajte mleko sa želatinom i vanilu.

Očistite i operite jagode. Naseckajte ih na sitne komade. Sjedinite smesu sa umućenom pavlakom i jagodama. Veoma pažljivo dopunite čaše.

Po ivicama čaše dovršite desert čokoladnim musom uz pomoć šprica, a u sredinu postavite celu jagodu.

Vratite de/undefined sert u frižider da se ohladi.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

3
50
40
31
20
10
Oceni: