Bonapeti.rs»Recepti»Deserti»Torte i glazure»Voćna torta»Šarlota od jagoda sa musom od bele čokolade

Šarlota od jagoda sa musom od bele čokolade

Rositsa PetrovaRositsa Petrova
Guru
7902485k
Šarlota od jagoda sa musom od bele čokolade
Fotografije: Rositsa Petrova
1 / 3
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
30 min.
Kuvanje
30 min.
Ukupno
60 min.
Porcije
12
"Nadamo se da je bar rođendanac uspeo da dune svećice pre nego što zafale 3 parčeta ove bombe od jagoda s čokoladnim musom"

Potrebni sastojci

  • kore - 2 komada (gotove)
  • za čokoladni mus
  • bela čokolada - 200 g
  • pavlaka - 400 ml
  • maskarpone - 250 g
  • vanila - 1 kapsula
  • želatin - 1 paketić
  • za jagode
  • jagode - 250 g
  • šećer - 3 kašike
  • voda - 100 ml
  • želatin - pola paketa
  • za šećerni sirup
  • šećer - pola šolje
  • voda - tri četvrtine šolje
* merne jedinice

Način pripreme

Natopimo 1 paketić želatina u 50 ml hladne vode na 10 minuta.

Zagrejemo 200 ml pavlake dok ne provri i prelijemo njom izlomljenu belu čokoladu. Promešamo dok se ne dobije ujednačena smesa.

Stavljamo želatin u posudu da se rastopi na pari, i kad postane prozračan dodajemo ga u čokoladni krem dok je još topao. Nakon toga dodajemo maskarpone i vanilu i mešamo dok krem ne postane gladak. Ostavljamo da se ohladi.

Mutimo preostalu pavlaku (200 ml) mikserom i dodaje iz nekoliko puta u ohlađen krem.

Natopimo pola paketića želatina u 4-5 kašika vode.

Isečemo jagode i stavljamo ih u kaserolu zajedno s vodom i šećerom. Kuvamo 5 minuta. Sklanjamo s ringle i nakon 2-3 minuta dodajemo želatin. Ostavljamo da se ohladi do sobne temperature.

Podelimo krem na dva dela i u jednu polovinu dodajemo jagode.

Ostaje samo da skuvamo šećerni sirup, ako želimo da su kore prelivene. Mešamo šećer i vodu i kuvamo nekoliko minuta.

Ređamo tortu u posudu s ivicom koja se skida, dok započinjemo korom, sirupiramo, beli čokoladni mus, ponovo kora, sirupiramo i na kraju krem sa jagodama.

Stavljamo tortu u frižider na nekoliko sati.

Ukras je po želji. Ja sam isekla nekoliko jagoda i istopila na vodenoj pari 1 crnu čokoladu, ali to je samo ideja. Svako može da improvizuje.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

3
50
40
31
20
10
Oceni: