Način pripreme
Meso oprati i naseći na porcije. U posudu sipati ulje i sjediniti ga sa začinima - brašnom, solju, biberom, alevom paprikom, nanom. Dobijenom smesom namazati porcije jagnjetine. Poređati meso u tavu, i preliti 1 čašom vode.
Tavu prekriti aluminijumskom folijom i staviti u zagrejanu rernu. Peći sat i po na 200 stepeni, nakon toga skinuti foliju, pa nastaviti sa pečenjem još 30 minuta na 180 stepeni.
Priprema priloga:
U širokoj šerpi zagrejati ulje. Staviti usitnjenu glavicu luka i šargarepu, nasečenu na male kockice, da se malo uprže. Dodati 2/3 šolje opranog pirinča, pa promešati.
Nakon toga se jedan za drugim dodaju bulgur, naseckani mladi crni i beli luk, i na kraju ustinjeno sveže zelje. Promešati i preliti sa 4 čaša tople vode. Ostaviti da se kuva na tihoj vatri 15 minuta, uz povremeno mešanje.
Dodati začine - usitnjene sveže zeleniše - nanu, selen i peršun, promešati i isključiti ringlu. Ostaviti pod zatvorenim poklopcem još desetak minuta. Ukoliko Vam se učini da ima više vode, nemojte brinuti. U međuvremenu će se pirinać poduti i upiti sos.
Servirati po želji sa svežim povrćem - zelenom salatom, narendanom šargarepom, krastavcem, rotkvicama.