Način pripreme
Operemo pirinač nekoliko puta. Sipamo ga u posudu aparata za kuvanje pirinča i začinimo himalajskom soli, alevom paprikom, biberom, kuminom u prahu i nerafinisanim suncokretovim uljem.
Oljuštimo luk i sitno iseckamo. Operemo sveže listove zelja i takođe sitno iseckamo.
Dodajemo luk i zelje u pirinač i sve zajedno promešamo. Sipamo vodu i pripremamo aparat za pripremu pirinča. Pripremamo u njemu jer je za recept potrebno da pirinač bude sočan, ali i suv/da se mrvi, kao pirinač iz rerne. Nakon što bude gotov promešamo i ostavljamo da se ohladi.
U tri posebne posude sipamo u prvu fino kukuruzno brašno, u drugu - 2 umućena jajeta sa malo himalajske soli, a u treću kukuruzni griz.
Od pirinča sa zeljem oblikujemo velike, ovalne i malo spljeskane ćuftice. Prilikom oblikovanje je dobro da između dlanova pritiskamo smesu, da se smesa zalepi i da dobijemo zdrave ćuftice od pirinča.
Svaku od njih uvaljamo sa svih strana prvo u fino kukuruzno brašno, posle u umućena jaja sa solju i na kraju u kukuruzni griz.
Dobijamo oko 15 komada.
Poređamo ih u pleh, obložen papirom za pečenej.
Pečemo na 200 stepeni oko 25-30 minuta, dok ne dobiju tamnozlatnu koricu odozgo i odozgo. Moguće je da smesa za pohovanje bude malo raspuknuta, ali uprkos tome nisu suve. Lepo je da pripremite u rerni jer su tako vegetarijanske ćuftice zdravije.
Odlične lagane prolećne pirinčane ćuftice sa zeljem iz rerne - mekane sa zlatnom hrskavom koricom!
Veoma ukusno!