Bonapeti.rs»Recepti»Predjela»Ćufte od Pirinča»Ćuftice od pirinča sa zeljem iz rerne

Ćuftice od pirinča sa zeljem iz rerne

Iliana ParvanovaIliana Parvanova
Guru
4661205k174
Ćuftice od pirinča sa zeljem iz rerne
Fotografije: Iliana Parvanova
1 / 5
03/07/2021
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
20 min.
Kuvanje
55 min.
Ukupno
75 min.
Porcije
15
"Mekane unutra, hrskave spolja - zato mnogo volimo ove pirinčane ćuftice"

Potrebni sastojci

  • pirinač - 1 i ½ šolja
  • zelje - 15 komada, srednji listovi
  • himalajska so - 2 i 1/2 kašičice, ravne
  • aleva paprika - ½ kašičice
  • kumin - ½ kašičice, mleven
  • biber - 1/3 kašičice
  • nerafinisano suncokretovo ulje - 2 supene kašike
  • voda - 3 šolje (po 250 ml)
  • luk - 1 glavica, srednja
  • za pohovanje
  • kukuruzno brašno - oko 5 supenih kašika, za valjanje
  • jaja - 2 komada
  • himalajska so - oko ¼ kašičice
  • kukuruzni griz - oko 8 supenih kašika (za valjanje)
* merne jedinice

Način pripreme

Operemo pirinač nekoliko puta. Sipamo ga u posudu aparata za kuvanje pirinča i začinimo himalajskom soli, alevom paprikom, biberom, kuminom u prahu i nerafinisanim suncokretovim uljem.

Oljuštimo luk i sitno iseckamo. Operemo sveže listove zelja i takođe sitno iseckamo.

Dodajemo luk i zelje u pirinač i sve zajedno promešamo. Sipamo vodu i pripremamo aparat za pripremu pirinča. Pripremamo u njemu jer je za recept potrebno da pirinač bude sočan, ali i suv/da se mrvi, kao pirinač iz rerne. Nakon što bude gotov promešamo i ostavljamo da se ohladi.

U tri posebne posude sipamo u prvu fino kukuruzno brašno, u drugu - 2 umućena jajeta sa malo himalajske soli, a u treću kukuruzni griz.

Od pirinča sa zeljem oblikujemo velike, ovalne i malo spljeskane ćuftice. Prilikom oblikovanje je dobro da između dlanova pritiskamo smesu, da se smesa zalepi i da dobijemo zdrave ćuftice od pirinča.

Svaku od njih uvaljamo sa svih strana prvo u fino kukuruzno brašno, posle u umućena jaja sa solju i na kraju u kukuruzni griz.

Dobijamo oko 15 komada.

Poređamo ih u pleh, obložen papirom za pečenej.

Pečemo na 200 stepeni oko 25-30 minuta, dok ne dobiju tamnozlatnu koricu odozgo i odozgo. Moguće je da smesa za pohovanje bude malo raspuknuta, ali uprkos tome nisu suve. Lepo je da pripremite u rerni jer su tako vegetarijanske ćuftice zdravije.

Odlične lagane prolećne pirinčane ćuftice sa zeljem iz rerne - mekane sa zlatnom hrskavom koricom!

Veoma ukusno!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: