Način pripreme
Rastvaramo sodu u kiselom mleku. Za to vreme iseckamo peršun - što sitnije. U duboku posudu stavljamo mleveno meso, jaja, prezle i kiselo mleko sa sodom. Dobro promešamo sve sastojke.
Oljuštimo i operemo krompir, isečemo ga na kolutove. Luk oljuštimo i sitno isečemo. Pleh, u kome ćemo peći, ja sam koristila vatrostalnu činiju, namažemo uljem.
Počinjemo da ređamo, odozgo stavljamo podlogu o krompira, krompir treba da poređamo, posolimo ga.
Odozgo stavljamo luk, a preko smesu od mlevenog mesa i peršuna. Dodajemo vodu, do otprilike pola pleha, i stavljamo da se peče.
Ako koristite vatrostalnu činije rerna treba da bude hladna, kad je stavljate, inače će staklo pući. Stavljamo pleh i uključujemo rernu na 170-180 stepeni.
Pečemo oko 15-20 minutta, kad prođe, prelivamo pavlakom za kuvanje i ostavljamo da se ispeče.
Za to vreme pravimo preliv. Umutimo jaja i kiselo mleko, dodajemo sodu i 2 supene kašike brašna. Dobro umutimo. Kad gratin bude gotov prelivamo i pečemo još 8-10 minuta, dok ne porumeni.