Bonapeti.rs»Recepti»Glavna jela»Gratin»Zapečeno jelo sa peršunom, mlevenim mesom i krompirom

Zapečeno jelo sa peršunom, mlevenim mesom i krompirom

Paulina StoyanovaPaulina Stoyanova
Pomoćnik kuvara
10323616
Zapečeno jelo sa peršunom, mlevenim mesom i krompirom
Fotografije: Paulina Stoyanova
2 / 6
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
15 min.
Kuvanje
40 min.
Ukupno
55 min.
Porcije
6
"Jedno sočnije i aromatično zapečeno jelo - svima će se dopasti"

Potrebni sastojci

  • peršun - 4 veze
  • mleveno meso - 400 g
  • jaje - 4 komada
  • kiselo mleko - 1 šolja
  • soda bikarbona - 1/2 kašičice
  • prezle - 1 šolja
  • krompir - 400 - 500 g
  • pavlaka za kuvanje - 100 - 150 g
  • so - po ukusu
  • za preliv
  • jaje - 2 komada
  • brašno - 2 supene kašike
  • kiselo mleko - 1 šolja
  • soda bikarbona - 1/2 kašičice
* merne jedinice

Način pripreme

Rastvaramo sodu u kiselom mleku. Za to vreme iseckamo peršun - što sitnije. U duboku posudu stavljamo mleveno meso, jaja, prezle i kiselo mleko sa sodom. Dobro promešamo sve sastojke.

Oljuštimo i operemo krompir, isečemo ga na kolutove. Luk oljuštimo i sitno isečemo. Pleh, u kome ćemo peći, ja sam koristila vatrostalnu činiju, namažemo uljem.

Počinjemo da ređamo, odozgo stavljamo podlogu o krompira, krompir treba da poređamo, posolimo ga.

Odozgo stavljamo luk, a preko smesu od mlevenog mesa i peršuna. Dodajemo vodu, do otprilike pola pleha, i stavljamo da se peče.

Ako koristite vatrostalnu činije rerna treba da bude hladna, kad je stavljate, inače će staklo pući. Stavljamo pleh i uključujemo rernu na 170-180 stepeni.

Pečemo oko 15-20 minutta, kad prođe, prelivamo pavlakom za kuvanje i ostavljamo da se ispeče.

Za to vreme pravimo preliv. Umutimo jaja i kiselo mleko, dodajemo sodu i 2 supene kašike brašna. Dobro umutimo. Kad gratin bude gotov prelivamo i pečemo još 8-10 minuta, dok ne porumeni.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: