Bonapeti.rs»Recepti»Jela od Povrća»Tapas»Tapas kroketi sa šunkom

Tapas kroketi sa šunkom

Fat BertaFat Berta
Džedaj
63714750277
Tapas kroketi sa šunkom
Fotografije: Elena Stefanova Jordanova
1 / 3
29/07/2017
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
40 min.
Kuvanje
10 min.
Ukupno
50 min.
Porcije
6
"Savršena kombinacija - tapas kroketi sa šunkom i hladnim pivom"

Potrebni sastojci

  • bujon - pola šolje (100 ml), pileći
  • maslinovo ulje - 8 kašika
  • brašno - tri četrvtine šolje (107 g)
  • sveže mleko - 1 i po šolja (350 ml)
  • muskatni oraščić - pola kašičice
  • biber - 1 prstohvat, mleveni
  • šunka - pola šolje, veoma sitno iseckana
  • jaja - 2 komada, blago umućena sa 2 kašike vode
  • prezle - za prekrivanje
  • masnoća - maslinovo ulje za prženje
* merne jedinice

Način pripreme

Iseckajte šunku veoma sitno satarom ili odgovarajućim nožem - cilj je da može dobro da se umesi u testu.

Zagrejte osam kašika maslinovog ulja u malom tiganju, sipajte brašno i mešajte 3 minuta, nakon čega dolijte mleko i pileći bujon, ponovo uz neprestano mešanje. Začinite solju, biberom i oraščićem. Mešajte na umerenoj ringli dok se ne zgusne sos i dodajte usitnjenu šunku.

Kuvajte još 2-3 minuta na slaboj ringli i sklonite s vatre. Ohladite sos i ostavite ga u frižideru na 3 sata. Možete da pripremite smesu i dan-dva ranije i da je čuvate dobro pokrivenu u frižideru dok ne dođe vreme za pripemu kroketa.

Umutite jaja sa vodom u odgovarajućoj posudi, sipajte prezle u odvojenu posudu i nabrašnjite ruke. Oblikujte krokete veličine 2, 5 cm i poređajte ih u tanjir, ali da ne dodiruju jedni druge.

Zgrejte oko 1, 3 cm masnoće za prženje u većem tiganju do temperature od oko 180 stepeni. Uvaljajte krokete u jaja, nakon toga u prezle i spuštajte da se prže na kratko - okrenite ih nekoliko puta, dok ne dobiju primamljivu zlatastu boju.

Vadite krokete pomoću rešetkaste kašike na kuhinjski ubrus. Servirajte tapas krokete sa šunkom (Croquetas de Jamon) odmah.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

3
50
40
31
20
10
Oceni: