Bonapeti.rs»Recepti»Testenine»Špagete Kabonara - autentičan recept, Rim

Špagete Kabonara - autentičan recept, Rim

Potrebitel#178244Potrebitel#178244
Početnik
512
Špagete Kabonara - autentičan recept, Rim
Fotografije: marcheva14
1 / 4
02/08/2017
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
10 min.
Kuvanje
20 min.
Ukupno
30 min.
Porcije
2
"Špagete Karbonara po autentičnom italijanskom receptu, kako ih pripremaju najveći šefovi"

Potrebni sastojci

  • špagete - 500 g
  • slanina - 250 g Guanciale ili Pancetta*
  • jaja - 2 komada, žumance
  • pramezan - u prahu
  • parmezan - po ukusu ili pekorino sir (za ukras)
  • biber - po ukusu
* merne jedinice

Način pripreme

Dok se špagete kuvaju u posoljenoj vodi (na svaki litar x 10 g soli), slanina se prži u maslinovom ulju.

Žumanca se umute sa biberom i parmezanom u prahu. Višak masti iz slanine u tiganju se izvadi uz pomoć ubrusa. Tiganj se skida sa vatre. Špagete al dente se dodaju u tiganj- Tiganj treba da bude na veoma niskoj temperaturi, mpžete ga staviti na samu šerpu, u kojoj ste kuvali špagete.

Dodaju se žumana i meša se. Tako se dobija kremasta konsistencija paste Karbonara, a ne sa pavlakom. Uopšte nema pavlake u originalnom receptu. Pazite na temperaturu tiganja, kad dodajete špagete i žumanca, kao što sam rekla, treba biti nista, da se dobije krem, a ne kajgana. Žumanca će se skuvati, koliko je potrebno od toplih špageta oko njih. Mešajte i sipajte u tanjir za pastu. Pospite parmezanom ili pekorino sirom, po želji, kao i biberom.

*Drugi važan trenutak prilikom pripreme lepe Karbonare, a može biti i osnovni, je slanina ili kobasica koju koristite. U Italiji se ova pasta priprema sa kobasicom Guancialе - konzervisana kobasica sa donjeg dela lica ili obraza praseta ili slanina Pancetta - slanina od delova svinjskih grudi. Potražite ovde dva sastojka i vidite kakav im je kvalitet i kako izgledaju, ako ne nađete ni jedno od ova dva, koristite slaninu koja je maksimalno najbliža njima. Ni u kom slučaju nemojte koristiti nekvalitetne slanine u vakum pakovanjima.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

3
50
40
31
20
10
Oceni: