Bonapeti.rs»Recepti»Testenine»Originalne špagete karbonara

Originalne špagete karbonara

KalinovKalinov
Početnik
417
Originalne špagete karbonara
Fotografije: Stefani Ivanova
1 / 4
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
5 min.
Kuvanje
10 min.
Ukupno
15 min.
Porcije
2
"Probajte, ako ne možete da se zasititi, znači da ste pravili karbonara špagete po ovom receptu"

Potrebni sastojci

  • špagete - 150 g
  • guančiale - 200 g, sušeni svinjski obraz
  • žumanca - 3 komada
  • beli luk - čen
  • pekorino - 60 g
  • biber
  • so
* merne jedinice

Način pripreme

Isecite dimljene svinjske obraze (natrljane solju i alevom paprikom) na komade i beli luk sitno iseckajte.

Pržite meso u tiganju bez masnoće, pošto se dosta topi i dodajte beli luk, pržite još minuta dok meso ne postane hrskavo. Skinite sa vatre i skuvajte špagete u posoljenoj vodi oko 5-6 minuta - važno je da budu al dente.

Pomešajte žumanca sa 40 g sira, malo bibera i dobro umutite viljuškom. Ponovo stavite tiganj na vatru, smanjite na najmanju temperaturu, staivte špagete unutra sa malo vode iz kuvanja i mešajte oko minut dok ne upiju deo vode.

Skintie sa vatre i dodajte žumanca, mešajte neprestano dok ne dobijete kremastu teksturu i servirajte posuto preostalim sirom i biberom.

Da dodam da je ovo originalni recept za karbonare, koji je star više od 500 godina i ljudima koji žive u Rimu je mnogo važno da se pravilno priprema, posebno sira, jer pekorino se pravi od ovčijeg mleka, a parmezan od kravljeg i ukus je veoma različit.

Takođe, dimljeni Guančiale - svinjski obrazi su bogatijeg ukusa svinjetine, pošto svinjska glava ima oštriju aromu nego pančeta, zato što se pravi od svinjskih grudi.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: