Bonapeti.rs»Recepti»Hleb i testa»Praznični hleb»Pogača sa mešavinom semenki

Pogača sa mešavinom semenki

Pogača sa mešavinom semenki
Fotografije: VILI-Violeta Mateva
1 / 6
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
60 min.
Kuvanje
40 min.
Ukupno
100 min.
Porcije
8
"Zamislite kako je otkidate, posipate s malo šarene soli i zahvaljujete malim radostima u životu"

Potrebni sastojci

  • kvasac - 1 paket, suvi (7 g)
  • voda - 400 ml
  • ovčije kiselo mleko - 3 kašike
  • šećer - 1 kašika
  • so - 1 kašika
  • jaja - 2 komada, bez 1 žumanceta
  • ulje - 2 kašike
  • meki maslac - 2kašike
  • belo brašno - 700 g
  • pšenično brašno - 100 g
  • mešavina semenki - 2 kašike, za testo
  • semenke - za posipanje
  • maslac - za mazanje
* merne jedinice

Način pripreme

Promeša se suvi kvasac u 100 ml hladne vode sa šećerom i dve kašike brašna, ostavlja se da naraste 10 minuta. U posudi pomešamo dve vrste brašna i formiramo brazdu.

Razbiju se jaja, dok se odvoji žmance za mazanje, kiselo mleko se promeša sa ostatkom vode i dodaje u jaja. Dodaje se ulje, meki maslac, so, semenke i zamesi se srednje meko testo. Raste sat vremena pokriveno krpom.

Podeli se na tri jednake loptice i jednu manju kao jabuka, to je za ukras u sredini.

Razviju se tri kore, jedna na drugoj namazane ulje i isečemo na 8 trouglova. Svaki se raseče po sredini i dva kraja se uvrnu, a na vrhu se stegnu i poređaju u posudu za pečenje. Poslednja se razvije i čašom se izrežu tri kruga.

Iseku se na 4 dela, a u sredni stavljamo malu lopticu, valjanu u semenke Namažemo umućenim žumancetom s malo ulja i posipamo semenkama po krajevima.

Pečemo u zagrejanoj rerni na 180 stepeni oko 35-40 minuta. Kad se izvadi iz posude namaže se maslacem i ostavlja se 10 minuta.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: