Bonapeti.rs»Recepti»Hleb i testa»Hlepčići»Hlepčići prolećni cvet

Hlepčići prolećni cvet

Sevda AndreevaSevda Andreeva
Džedaj
454145957
Hlepčići prolećni cvet2 / 2
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
60 min.
Kuvanje
40 min.
Ukupno
100 min.
"Proleće ne dolazi sa rodama ili rascvetalim drvećem, nego sa mirisom ovih veličanstvenih hlepčića"

Potrebni sastojci

  • brašno - 1 kg
  • kvasac - 1 komad, svež
  • jaja - 2 komada
  • maslac - 125 g
  • ulje - 2 supene kašike
  • sir - 250 g, mrvljen
  • sveže mleko - 200 ml
  • voda - 200 ml
  • šećer - 1 supena kašika
  • so - 1 supena kašika
  • semenke - za posipanje
* merne jedinice

Način pripreme

Rastvaramo kvasac u ugrejanom mleku i vodi, dodajemo šećer i 2 supene kašike brašna, sačekamo da nadođe.

Dodajemo so, ulje, 1 umućeno jaje i toliko brašna, da s edobije gusta kaša.

Ostavljamo na toplom da nadođe.

Sipamo prethodno prosejano brašno u pleh i pravimo udubljenje u sredini, dodajemo kašu sa kvascem i zamesimo tvrdo testo.

Podelimo testo na tri dela i prebacimo u namazane najlon kese, ostavljamo da nadođe.

Svako testo razvučemo na pravougaonu koru širine oko 30 cm i visine 20 cm.

Uz pomoć oštrog noža pravimo proreze sa šire strane dužine 2 cm i razmaka 2 cm dok ne počne da liči na češalj.

Po korama u sredini rasporedimo sir i iseckan maslac.

Presavijemo koru i uvijamo u oblik puža, u sredinu stavljamo malu lopticu testa.

Tako oblikovane cvetiće ređamo u namazan pleh u razmacima i ponovo ostavljamo da nadođe.

Mažemo hlepčiće umučenim žumancem sa malo vode i posipamo semenkama.

Pečemo u prethodno ugrejanoj rerni na 200 stepeni dok ne bude gotovo.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: