Torta Švarcvald

marcheva14marcheva14
Šef kuhinje
1k2353k
Torta Švarcvald
Fotografije: marcheva14
6 / 9
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
60 min.
Kuvanje
20 min.
Ukupno
80 min.
Porcije
16
"Majstrorski razred u pravljenju torti - odličan, detaljan recept za jedinstvenu tortu za ovladavajućim mirisom"

Potrebni sastojci

  • trešnje - 1 tegla od 700 ml sa sirupom
  • liker - 4 supene kašike Kirš ili Bredni od trešanja
  • šećer - 50 g
  • KORA ZA TORTU
  • maslac - 42 g, rastopljen, topao
  • brašno - 60 g, belo
  • so - 1/4 kašičice
  • kakao - 30 g
  • jaja - 4 komada, L
  • šećer - 125 g, kristal
  • vanila - 1 kašičica, ekstrakt
  • GLAZURA
  • pavlaka - 600 ml, sa visokim procentom mlečne masti
  • vanila - 1 kašičica, ekstrakt
  • šećer - 35 g, kristal
  • čokolada - za rendanje
* merne jedinice

Način pripreme

Rerna - 170 - 180 stepeni; okrugao kalup prečnika oko 23-24 cm namazan i obložen papirom za pečenje.

1.Voće se izvadi iz sirupa i stavlja u posudu sa 2 supene kašike likera - Kirš. Pokriva se folijom i ostavlja sa strane. Sirup od 240 ml se stavlja u šerpu, dodaje se šećer i 2 supene kašike likera i ugreje na vatri dok se šećer ne rastopi. Skida se i ostavlja sa strane.

2. U posudu se proseje brašno, so i kakao.

3. U posudi se umute jaja i šećer žicom. Stave se na paru dok se šećer ne rastopi, neprestano se meša žicom, oko 5 miniuta. Skida se sa vatre i odmah se stavlja u posudu miksera i muti na velikoj brzini dok se ne udvostruči i bude lagana, svetla i mekana. Kad se podignje žica, smesa treba da pada naopako kao mašna. U smesu se dodaje smesa od brašna iz tri puta, pažljivo se meša spatulom. Odvoji se jedna čaša i dodaje se u topao maslac i meša žicom dok se ne dobije homogena smesa. Sipa se u kalup za tortu, poravna se. Prodrma se da bi izašao vazduh.

Peče se na 170 stepeni oko 25 minuta ili dok se ivice ne odvoje od kalupa ili proverite čačkalicom, koja je stavljena u sredinU. Potpuno se ohladi.

4. GLAZURA:

U posudu miksera ili običnu se sipa hladna pavlaka, dodajese šećer i vanila. Muti se, pokriva i ostavlja na30 minuta u frižideru. Ponovo semuti mikserom na velikoj brzini dok se ne dobiju čvrsti vrhovi.

5. SASTAVLJANJE TORTE

Uz pomoć oštrog i dugog noža ili kalupa za sečenje kora, torta se deli na dva jednaka dela. Svaki deo se dobro natopi, oko 60-80 ml po kori. Preliva se sa 1/3 pavlake, poravna se i preko nje se stavlja voće jedno do drugog - višnje. Pokriva se drugom, dobro natopljenom korom, lagano se pritiska i ponovo preliva pavlakom, dobro se poravna sa svih strana. Preostala šolja šlaga se stavlja u špric sa zvezdastim nastavkom i prave se ružice, između njih se stavlja preostali deo voća. Posipa se rendanom čokoladom. Drži se u frižideru.

Napomena: Koristila sam zamrznute višnje i trešnje, oko 250-300 g. Možete koristiti voće iz kompota, ali tada šećer treba da se prepolovi. Pavlake je više nego što treba i može se smanjiti do 400 g. Koristila sam originalni Kirš - nemačka rakija od trešanja, ali možete koristiti i drugu vrstu alkohola uključujići i višnjevaču, ali ne ako je napravljena sa alkoholom ili votkom, zato što će rakija promeniti ukus torte.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

3
50
40
31
20
10
Oceni: