Način pripreme
So za ovaj recept treba da bude morska - može biti krupna ili fina. Neće vam biti potrebno celo pakovanje. Uzmite pleh u kome ćete peći pile i sipajte toliko soli da pokrije dno pleha.
Alevu papriku i biber rastvorite u maslinovom ulju. Promešajte i premažite pile sa svih strana ovom smesom.
Dobro operite limun, prepolovite ga, jednu polovinu stavite u unutrašnjost pileta, a drugu polovinu iscedite preko njega. Čenove belog luka ne ljuštite, prosto ih ubacite sa strukom ruzmarina i malo maslaca u unutrašnjost pileta.
Namirnice u piletu će dati ukus i aromu piletu i učiniće da ono bude sočno. Stavite pile u pleh preko soli, uključite rernu na 170 stepeni i pecite oko sat vremena.
Izvadite pleh, izvadite pile na tanjir i poslužite.
So odmah izvadite iz pleha, jer ako to ne učinite, imaćete puno problema da operete pleh kasnije. Možete staviti aluminijumsku foliju u pleh, pa tek onda da na nju sipate so, tako ćete lakše očistiti pleh kasnije.