Pile na soli

Sia RibaginaSia Ribagina
Šef kuhinje
6121512k
Pile na soli
Fotografije: Sia Ribagina
3 / 7
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
10 min.
Kuvanje
60 min.
Ukupno
70 min.
Porcije
6
"Klasičan recept za pile na soli, ali sa neodoljivom kombinacijom aroma"

Potrebni sastojci

  • pile - 1 komad, oko 1500 g
  • maslinovo ulje - 20 ml
  • aleva paprika - 1 kašičica, dimljena
  • biber
  • beli luk - 2 čena
  • limun - 1 komad
  • maslac - 1 kašika
  • ruzmarin - 1 grančica
  • so - 1 kg, morska
* merne jedinice

Način pripreme

So za ovaj recept treba da bude morska - može biti krupna ili fina. Neće vam biti potrebno celo pakovanje. Uzmite pleh u kome ćete peći pile i sipajte toliko soli da pokrije dno pleha.

Alevu papriku i biber rastvorite u maslinovom ulju. Promešajte i premažite pile sa svih strana ovom smesom.

Dobro operite limun, prepolovite ga, jednu polovinu stavite u unutrašnjost pileta, a drugu polovinu iscedite preko njega. Čenove belog luka ne ljuštite, prosto ih ubacite sa strukom ruzmarina i malo maslaca u unutrašnjost pileta.

Namirnice u piletu će dati ukus i aromu piletu i učiniće da ono bude sočno. Stavite pile u pleh preko soli, uključite rernu na 170 stepeni i pecite oko sat vremena.

Izvadite pleh, izvadite pile na tanjir i poslužite.

So odmah izvadite iz pleha, jer ako to ne učinite, imaćete puno problema da operete pleh kasnije. Možete staviti aluminijumsku foliju u pleh, pa tek onda da na nju sipate so, tako ćete lakše očistiti pleh kasnije.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: