Bonapeti.rs»Recepti»Deserti»Kolači»Čokoladni kolač»Čokoladni fadž bez pečenja

Čokoladni fadž bez pečenja

marcheva14marcheva14
Šef kuhinje
1k2353k
Čokoladni fadž bez pečenja
Fotografije: marcheva14
4 / 5
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
20 min.
Kuvanje
10 min.
Ukupno
30 min.
Porcije
6
"Odličan desert sa zašićenim čokoladnim ukusom i bez potrebe za pečenjem Nije li ovo savršen desert"

Potrebni sastojci

  • mleko u prahu - 500 g
  • maslac - 200 g
  • šećer - 20 supenih kašika, kristal
  • voda - 200 ml
  • kakao - 8 supenih kašika
  • vanila - 1 kašičica
  • dekoracija
  • orašasti plodovi - zapečeni
  • karamel preliv
  • šlag
* merne jedinice

Način pripreme

Kvadratni kalup 20/20 cm, dobro namazan maslacem.

1. U posudi se umute, prodeđeno krod cediljku, mleko u prahu i kakao. Ostavljamo se strane.

2. U šerpu se sipa voda i šećer. Ostavljamo na umerenoj vatri da vri 10 minuta. Vreme se meri, nakon što voda provri. Skida se sa vatre i dodaje maslac, isečen na kockice. Meša se dok se ne rastopi. Ponovo se stavlja šerpa na umerenu vatru i uz neprestano mešanje se dodaje suva smesa, koristi se drvena kašika. Kad smesa upije, odmah se skida sa vatre, dodaje se vanila. Nastavljamo sa mešanjem, dok smesa ne postane potpuno glatka i sjajna. Sipa se u kalup i poravna. Ostavljamo da se potpuno ohladi na sobnoj temperaturi.

3. Na suvom tiganju se zapeku cele polovine oraha. Stavljaju se, i lagano se pritiskaju u smesu, tako da kolač može da se seče na male komade i da se ne iseku orasi.

Napomena: Raškošan, fin, čokoladani kolač bogatog ukusa. Varijanta fadža koji se uvek pravi sa više maslaca, čokolade ili više kakaoa. Ovo su obavezni sastojci za jedan dobar fadž. U većini slučajeva se koriste orašasti plodovi, nezavisno gde će biti, da li u samom testu ili poređani odozgo, ali uvek ih ima. Obavezno je da se seče na male pravougaone/kvadratne komade, zato sto su jako zasićeni aromatičnim kakaom. Može se servirati sa laganim karamel prelivom i kuglom šlaga.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

3
50
40
31
20
10
Oceni: