Bonapeti.rs»Recepti»Deserti»Kolači»Kuglof»Klasičan kolač sa borovnicama

Klasičan kolač sa borovnicama

Velichka ShtarbanovaVelichka Shtarbanova
Šef kuhinje
258571k
Klasičan kolač sa borovnicama
Fotografije: Velichka Shtarbanova
2 / 4
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
10 min.
Kuvanje
35 min.
Ukupno
45 min.
Porcije
10
"Isecite parčence i nemojte misliti o kilogramima, zato što je život previše kratak, da biste se nervirali zbog sitnica"

Potrebni sastojci

  • borovnice - 200 g, sveže
  • jaja - 2 komada
  • šećer - 1 puna šolja
  • brašno - 1.5 šolja
  • kiselo mleko - 200 g
  • ulje - 100 ml
  • vanila - 1 komad
  • limun - 1 komad (mali)
  • prašak za pecivo - 1/2 kesice
  • kukuruzni skrob - 1 supena kašika
* merne jedinice

Način pripreme

Jaja i šećer se dobro umute mikserom.

Dodaje se kiselo mleko, ulje, vanila, izrendana kora limuna i sok od pola limuna. Kad se smesa homogenizuje dodaje se brašno i prašak za pecivo. Meša se pažljivo drvenom spatulom.

U sveže borovnice se dodaje druga polovina soka od limuna i kukuruzni skrob. Pažljovo mešamo, da se skrob zalepi za njih.

U kalup za tortu, sa dnom koje se skida, prethodno ga namažemo i pospemo brašnom, sipamo pola smese. Preko nje se sipa polovina borovnica i preostala smesa. Poravnamo i posipamo sa preostalim borovnicama.

Pečemo u prethodno ugrejanoj rerni na 190-200 stepeni oko 30-35 minuta. Proverite drvenim ražnjićem da li je gotovo.

Sa navedenom količinom šećera, kolač ne ispadne mnogo sladak, ako želite dodajte još po vašem ukusu.

Kad se ohladi, skinite obruč, pospite šećerom u prahu i isecite na parčiće.

Klasičan kolač sa borovnicama je spreman za serviranje.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

3
50
40
31
20
10
Oceni: