Retro kolač Kvadrati od jabuka

24/08/2017
"Retro kolač, koji nema sličnog, zato što nas svaki zalogaj vraća u detinjstvo"
Priprema40 min.
Kuvanje40 min.
Ukupno80 min.
Porcije12
Skuvao je+1 Poeni
Budi prvi koji je skuvao
  • Ukupno pregledano3 116
  • Pregledi tokom meseca223
  • Pregledi tokom desmice43
  • Rejting4 od 5

Potrebni sastojci

  • za testo
  • brašno - 400 g
  • šećer - 100 g
  • maslac - 250 g
  • limun - 1 komad, kora
  • prašak za pecivo - 1 komad
  • kiselo mleko - 2 supene kašike
  • žumanca - 2 komada
  • za nadev
  • slatko - 5 supenih kašika, od bresaka ili kajsija
  • jabuke - 1.2 kg
  • limuna - 2 komada, sok
  • šećer - 100 g
  • cimet - 1 kašičica
  • vanila - 2 komada
  • suvo grožđe - 100 g
  • orasi - 100 g, krupnije samleveni
  • šećer u prahu - za posipanje
* merne jedinice

Način pripreme

U posudi iseckajte hladan maslac na tanke kriške i dodajte brašno, šećer, izrendanu koru limuna, prašak za pecivo, mleko i žumanca, zamesite glatko testo.

Podelite testo na dva jednaka dela, uvijte ih odvojenu u streč foliju i ostavite u frižider na 2 sata da odstoje.

Za to vreme napravite nadev tako što oljuštite jabuke i isečete na tanke kriške.

Stavite ih u šerpu, prelijte sokom od limuna, dodajte šećer, vanilu i promešajte pažljivo. Stavit ešerpu na vatru i dinstajte nadev oko 5 minuta na tihoj vatri.

Skinite šerpu sa vatre, dodajte suvo grožđe i cimet i pažljivo promešajte.

Ugrejte rernu na 180 stepeni. Obložite pravougaoni pleh papriom za pečenje, razvucite jedan deo testa na koru, preko pleha i stavite ga i pecite 10 minuta, da bude polugotov.

Namažite koru slatkom i pospite sa pola količine oraha. Preko njih rasporedite prohladan nadev od jabuka i stavite preostale orahe preko.

Ravnomerno izrendajte drugu polovinu testa preko kolača. Stavite pleh ponovo u rernu i pecite kolač 40 minuta.

Izvadite gotov kolač, stavite ga zajedno sa papirom za pečenje na rešetku, da se potpuno ohladi. Isecite ga na kockice i pospite šećerom u prahu.slični recepti ovde

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Oceni:

Komentari

Budi prvi, koji će postaviti komentar