Način pripreme
U posudi iseckajte hladan maslac na tanke kriške i dodajte brašno, šećer, izrendanu koru limuna, prašak za pecivo, mleko i žumanca, zamesite glatko testo.
Podelite testo na dva jednaka dela, uvijte ih odvojenu u streč foliju i ostavite u frižider na 2 sata da odstoje.
Za to vreme napravite nadev tako što oljuštite jabuke i isečete na tanke kriške.
Stavite ih u šerpu, prelijte sokom od limuna, dodajte šećer, vanilu i promešajte pažljivo. Stavit ešerpu na vatru i dinstajte nadev oko 5 minuta na tihoj vatri.
Skinite šerpu sa vatre, dodajte suvo grožđe i cimet i pažljivo promešajte.
Ugrejte rernu na 180 stepeni. Obložite pravougaoni pleh papriom za pečenje, razvucite jedan deo testa na koru, preko pleha i stavite ga i pecite 10 minuta, da bude polugotov.
Namažite koru slatkom i pospite sa pola količine oraha. Preko njih rasporedite prohladan nadev od jabuka i stavite preostale orahe preko.
Ravnomerno izrendajte drugu polovinu testa preko kolača. Stavite pleh ponovo u rernu i pecite kolač 40 minuta.
Izvadite gotov kolač, stavite ga zajedno sa papirom za pečenje na rešetku, da se potpuno ohladi. Isecite ga na kockice i pospite šećerom u prahu.