Način pripreme
Kalup sa dnom koje se skida, prečnika 20 cm: 1 šolja 200 g
U blenderu se samelje keks. Malac, rastopljen na sobnoj temperaturi se dodaje i okrene se 2-3 puta, dok se lepo ne pomeša. Smesa od keksa se sipa u kalup za tortu, dno se poravna debelom čašom, a sa strane se prave ivice. Ostavlja se u frižider.
Pavlaka se umuti dok se ne dobiju cvrsti vrhovi. Dodaje se kondenzovano mleko i promeša se spatulom. U smesu se dodaju komadići ananasa, kokosa i sok od limuna, trešnje isečen na dva dela, mleveni orasi. Smesa se sipa preko kore od keksa, poravna se.
Odozgo se po želji špricom prave ružice od pavlake i preko svake se stavlja po jedna Maraskino trešnja. Ostavlja se u frižideru na najmanje 4 sata. Servira se isečena na parčiće.
Trešnje Maraskino se jednostavno pripremaju još u proleće: trešnje - 500 g, alkohol minunum 42 % - 400 ml, šećer - 100 g, voda - 150 ml.
Biraju e tvrde trešnje sa drškama. Svaka trešnja se nabode iglom. Od vode i šećera se priprema sirup, koji treba da vri oko 10-12 minuta. Voće se ređa zbijenu u tegle i preliva vrelim sirupom. Zatvara se i odstoji na 1 noć tako.
Nakon toga se prelivaju alkoholom, ponovo se zatvaraju i ostavljaju oko 2 meseca. Nakon toga trešnje su gotove za korišćenje. One su predivnog ukusa i treba da budu hrskave.
Napomena: Koristila sam gotov trešnje Amarena
Veoma jednostavan i brz kolač sa predivnim kiselo-slatkim ukusom ananasa, kokosa i hrskave trešnje i dopunjen nežnom pavlakom.