Način pripreme
Očistimo i operemo pile. Posolimo ga iznutra i spolja i ostavljamo ga sa strane.
U posudi pripremamo nadev. Potrebno je da isečemo kačkavalj na kockice, topljeni sir i dimljenu slaninu.
Pečurke očistimo i dve od njih isečemo na kockice i stavljamo u nadev. Dobro promešamo i smesom napunimo pile. Ako je potrebno otvor učvrstimo čačkalicom za zube, da nadev ne bi izašao.
Stavljamo pile u vatrostalnu činiju. Ako je ostalo nadeva rasporedimo ga sa strane pileta.
Preostale pečurke i očišćeni luk sečemo na kriške. Posipamo sa malo soli ibibera. Pomešamo ih i takođe stavljamo oko pileta. Lepo je da se pile stavi sa grudima nadole.
Tako se neće osušiti prilikom pečenja. Odozgo ga namažemo kravljim maslacem i posipamo začinima za pile. Sipamo malo belog vina i poklopimo činuju.
Pečemo u rerni na 200 stepeni. Pre nego što bude gotovo skidamo pokopac i pečemo dok kožica ne dobije lepu boju.