Način pripreme
Operite celo pile, osušite ga i pređite plamenom da uklonite eventualne ostatke perja. Prebacite ga u kesu za pečenje i pospite ga obilno začinima spolja i iznutra - so, biber, dimljena aleva paprika.
Možete da dodate i druge začine, prema vašoj želji.
Sušene šumske pečurke (vrganj, lisičara, vilina pečurka) prelijte sa dve šolje vrele vode i ostavite ih po strani.
Pirinač isperite u nekoliko voda i potopite ga u hladnu vodu.
U dubokom tiganju u ulju i maslacu dinstajte sitno seckani luk dok ne omekša i dodajte mu sitno seckani beli luk, šargarepu i pečurke oceđene od vode.
Na samom kraju dodajte pirinač. Postepeno dodajte vodu od pečurki (2 šolje) i kuvajte dok pirinač ne upije tečnost.
Nakon toga dodajte začine - sitno seckanu svežu majčinu dušicu, biber i so po ukusu.
Promešajte i čim se nadev malo prohladi, napunite pile. Otvor pileta nemojte da šijete, već ga zatvorite sa pola limuna, koga ste prethodno oljuštili.
Pile prelijte spolja sa malo maslinovog ulja, ubacite pored njega celu glavicu belog luka i nekoliko grančica majčine dušice. Sipajte šolju vode i zatvorite kesu za pečenje.
Pile u kesi prebacite u pleh i pecite na srednjoj visini rešetke na temperaturi od 180°C.
Pečeno pile je gotovo nakon sat i 15 minuta.
Prijatno uz ovo ukusno punjeno i pečeno pile u kesi!