Način pripreme
Rerna - 175-180 stepeni; Pravougaoni pleh - 40/26 cm.
Kore se podele po sredini, da bi se lakše poređale u pleh. Maslac se rastopi. Svaka kora se četkom obilno namaže maslacem. Zatvara se sledećom i tako do pola količine kora.
Posipaju se orasi i ponovo se zatvara korama. Pre nego što se kore potroše još jendom se obilno posipa orasima. Zatvara se preostalim korama. Iseče se na romboide/kvadrate. Preostlai maslac se ponovo ureje i sipa se u svaki prorez na baklavi. Peče se na 175-180 stepeni oko 30-35 minuta.
Gotova baklava se ostavlja da se potpuno ohladi, uvija se folijom da odstoji oko 2-3 dana na hladnom mestu. Na ovaj način upija aromu maslaca. Nakon toga se preliva vrelim prelivom u koji je dodat limuntus, uvija se i ponovo ostavlja na dva dana da odstoji na hladnom mestu. Nakon toga se odvija, ocedi se preliv, ako ga ima, ponovo se kuva nekoliko minuta i ponovo preliva. Uvija se i ostavlja na hladnom.
Napomena: Baklava na slici je ispečena danas i sada će odstojati oko 2 dana. Posle ću je preliti sirupom i dodaću još jednu sliku kad bude sasvim gotova. Stavljam sliku da se vidi kako su se predivno odvojile kore.
Ovo je jedan veoma običan recept sa predivnim mirisom maslaca i oraha.