bonapeti.rs»Recepti»Pecivo»Đevreci»Đevreci sa susamom

Đevreci sa susamom

Mariola PantelicMariola Pantelic
Džedaj
12k
2k
1k
Đevreci sa susamom
Fotografije: Viktoriya Afzali
1 / 2
28/08/2017
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema40 min.
Kuvanje15 min.
Ukupno55 min.
Porcije12
"Ako i vaši ispadnu toliko vazdušasti kao ovi, obavezno dodajte sliku uz recept"

Potrebni sastojci

  • brašno - oko 750 - 800 g
  • kvasac - 1 suvi
  • voda - 200 ml, topla
  • sveže mleko - 200 ml, toplo
  • šećer - 1 kašika
  • so - 1 kašičica
  • ulje - 2 - 3 kašike
  • Za kuvanje đevreka
  • voda - 2 litra
  • so - 1 kašika
  • soda bikarbona - 6 kašika
  • susam - za posipanje
* merne jedinice

Način pripreme

Kvasac rastvaramo u zagrejanom svežem mleku, pomešanom zajedno sa solju, šećerom i vodom.

Prosejemo u posudu brašno i pomešamo ga sa smesom. Mesimo meko testo i podelimo ga na 12 delova.

Zamesimo lepe loptice i ostavljamo da narastu 10 minuta. Za to vreme stavljamo na ringlu šerpu sa 2 litra vode.

Svaku naraslu lopticu delimo na dva dela i razvijamo u fitilje, nakon čega ih uvijamo jedan u drugi i skupljamo da se napravi krug. Pritiskamo dva kraja, da se dobro slepe i da se ne raspadnu tokom kuvanja. Tako radimo sa svim lopticama.

U već vrelu vodu dodajemo so i sodu. Na 30-40 sekundi spoštamo svaki đevrek i nakon toga ga vadimo na krpu posutu susamom.

U posudu za pečenje postavljenu papirom ređamo sve đevreke sa susamom na gore. Pečemo na 200 stepeni dok ne bude gotovo. Đevreci su ukusni za jelo i topli i hladni!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Oceni: