Torta Čokoladna puslica sa malinama

Jelena AndonovJelena AndonovPočetnik
29/08/2017
"Ovo nam je omiljena puslica "
Priprema30 min.
Kuvanje30 min.
Ukupno60 min.
Porcije8
Skuvao je+1 poen
Budi prvi koji je skuvao
  • Ukupno pregledano1 333
  • Pregledi tokom meseca22
  • Pregledi tokom sedmice3
  • Rejting4 od 5

Potrebni sastojci

  • kora od čokolade
  • žumance - 3 kom. (55 g, na sobnoj temperaturi)
  • kakao - 50 g
  • kafa - 240 ml, vruće
  • brašno - 195 g
  • prašak za pecivo - 1 kašičica
  • soda bikarbona - 1/2 kašičice
  • so - 1/4 kašičice
  • maslac - 113 g, na sobnoj temperaturi
  • šećer - 135 g
  • vanila - 1 kašika ekstrakta od vanile
  • mereng
  • belance - 3 kom. (90 g, na sobnoj temperaturi)
  • sok od limuna - oko 2 - 3 kapljice
  • šećer - 135 g
  • nadev
  • pavlaka - 240 ml sa visokim sadržajem masti (35 - 40%)
  • šećer - 1 kašika
  • vanila - 1 kašika ekstrakta od vanile
* merne jedinice

Način pripreme

Rerna na 160 stepeni

Raditi sa dva kalupa za tortu sa prstenom, prečnika 20 cm. Oba kalupa premazati maslacem i prekriti papirom za pečenje.

1. Odvojiti žumanca od belanaca. Ako su hladna, prekriti ih folijom i ostaviti oko 30 minuta na sobnoj temperaturi.

2. Pripremiti kafu i u njoj rastvoriti kakao. Ostaviti da se ohladi do sobne temperature.

3. U posudi prosejati brašno, prašak za pecivo i sodu.

4. U posudu od miksera umutiti maslac i šećer, dok smesa ne pobeli. Dodati žumanca, vanilu i so, pa mutiti oko 2-3 minuta.

5. Brašno dodati iz tri dela, a kakao iz dva, pa delove jednog i drugog sastojka redom dodavati, tako da se završi brašnom. Mikser treba da bude na manjoj brzini.

6. Testo izmeriti na vagi, podeliti na dva dela i staviti u kalupe za pečenje. Smesu sipati, poravnati i ostaviti sa strane.

7. U posudu od miksera ili ručnim mikserom umutiti belanca u penu, dodati kapljice soka od limuna i šećer iz delova. Mutiti na visokoj brzini dok se ne dobije jako stegnut krem - mereng. Podeliti na dva dela i sipati u svaku kalup, oko 112-115 g u svakom. Poravnati okrenutom kašikom.

8. Peći na 160 stepeni, 28-35 minuta, u zavisnosti od rerne. Moje pečenje je trajalo 30 minuta. Proveravati dugačkim štapićem za ražnjić sredinu slatkiša. Slojevi puslice treba da budu vrlo prijatne svetlo braon boje, odozgo tvrdi, a unutra meki. Izvaditi iz rerne i ostaviti da se u potpunosti ohladi.

Nadev:

Umutiti pavlaku sa šećerom u sneg. Dodati i vanilu. Dodavanjem vanile, smesa postaje tzv. krem Šantili.

Nakon što se slatkiš u potpunosti ohladi, oštrim nožem preći preko zidova kalupa, da bi se mogao izvaditi. Pažljivo otkopčati prsten i kore okrenuti na rešetku. Ukloniti papir, okrenuti ih ponovo, i staviti u odgovarajuću činiju za torte.

Celu pavlaku sipati preko jedne od kora, poravnati samo odozgo, poređati maline po želji, pa prekriti drugom korom. Blago pritisnuti.

Po želji, odozgo posuti sa malo šećera u prahu i postaviti narendanu crnu čokoladu.

Da se puslica ne namokri, pavlaku postaviti pre serviranja.

Napomena: Torta je vrlo ukusna! Svaka kora je predivnog ukusa čokolade i maslaca, garnirana svežim voćem i lakim kremom Šantili. Može se pripremiti i sa drugom vrstom sitnog svežeg voća. Kore možete pripremiti i nekoliko dana ranije, važno je da budu dobro umotane u foliju i čuvane u frižideru.

Rejting

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Oceni:

Komentari

Pošalji

Budi prvi, koji će postaviti komentar