Način pripreme
U posudi se pomešaju so, šećer, suvi kvasac i prethodno prosejano brašno. Sastojci se zamese i po sredini se pravi udubljenje, u koje se razbije jedno celo jaje i dodaje se samo belance od drugog.
Žumance ostaje za mazanje. U brazdu se sipa i kiselo mleko zamešano sa kašičicom sode i sirćeta. Zamesi se meko testo. Ako je neophodno dodaje se još brašna. Zamešeno testo se pokriva krpom i ostavlja na toplom da naraste dok ne udvostruči svoj obim.
Viršle se iseku na dve polovine, a dve polovine na još dve po dužini. Naraslo testo se podeli na toliko jednakih parčića koliko doručka želimo da napravimo.
Ja sam ga prvobitno podelila na dve polovine. Jednu polovinu testa podelila sam na osam loptica od kojih sam pripremila viršle. Od svake loptice se oformi fitilj koji se uvija oko viršle.
Od druge polovine sam oformila osam tračica koje sam posula smrvljenim sirom i zavila ih u puža.
Napravljen doručak se poređa u posudu za pečenje postavljenu papirom, nakon čega se premaže umućenim žumancem od drugog jaja.
Peku se u zagrejanoj rerni na 180 stepeni. Tako sam od jednog testa dobila dve vrste vazdušastog doručka.