Bonapeti.rs»Recepti»Pecivo»Rol-viršle»Dupli doručak od jednog testa

Dupli doručak od jednog testa

Albena AsenovaAlbena Asenova
Guru
8032573k253
Dupli doručak od jednog testa
Fotografije: Albena Asenova
1 / 2
31/08/2017
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
25 min.
Kuvanje
30 min.
Ukupno
55 min.
Porcije
16
"Kao pravi majstori-kuvari - jedno testo i čak dva aromatična doručka"

Potrebni sastojci

  • brašno - 600 g
  • suvi kvasac - 1 kesica
  • šećer - 1 kašičica
  • so - 1 prstohvat
  • jaja - 2 komada
  • kiselo mleko - 300 g
  • soda - 1 kašičica
  • sirće - 1 kašičica
  • ulje - 1 kašika
  • sir - 80 g
  • viršle - 2 komada
* merne jedinice

Način pripreme

U posudi se pomešaju so, šećer, suvi kvasac i prethodno prosejano brašno. Sastojci se zamese i po sredini se pravi udubljenje, u koje se razbije jedno celo jaje i dodaje se samo belance od drugog.

Žumance ostaje za mazanje. U brazdu se sipa i kiselo mleko zamešano sa kašičicom sode i sirćeta. Zamesi se meko testo. Ako je neophodno dodaje se još brašna. Zamešeno testo se pokriva krpom i ostavlja na toplom da naraste dok ne udvostruči svoj obim.

Viršle se iseku na dve polovine, a dve polovine na još dve po dužini. Naraslo testo se podeli na toliko jednakih parčića koliko doručka želimo da napravimo.

Ja sam ga prvobitno podelila na dve polovine. Jednu polovinu testa podelila sam na osam loptica od kojih sam pripremila viršle. Od svake loptice se oformi fitilj koji se uvija oko viršle.

Od druge polovine sam oformila osam tračica koje sam posula smrvljenim sirom i zavila ih u puža.

Napravljen doručak se poređa u posudu za pečenje postavljenu papirom, nakon čega se premaže umućenim žumancem od drugog jaja.

Peku se u zagrejanoj rerni na 180 stepeni. Tako sam od jednog testa dobila dve vrste vazdušastog doručka.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

3
50
40
31
20
10
Oceni: