Način pripreme
Radi se mikserom, ali može i rukom da se zamesi testo; rerna - 180 stepeni; plitka posuda za pečenje postavljena papirom.
U posudu miksera se sipa brašno, šećer, suvi kvasac i topla voda. Meša se na sporoj brzini dok se ne sjedine sastojci. Dodaju se jaja, sveže mleko i od sastojaka se na sporoj brzini zamesi lepa lopta testa.
Dodaje se maslac u parčićima dok se nakon svakog čeka da ga upije testo. Testo se meša sve dok ne počne da se hvata za mešalicu miksera i odvaja od zidova posude i prebacuje se u blago namazanu posudu da naraste oko sat vremena. Testo je dosta mekano, ali tako treba da bude.
Gotovo naraslo testo se izlupa dlanovima, da izađe vazduh iz njega i prebacuje se na nabrašnjenu radnu površinu. Podeli se na dva jednaka dela. Prvi se razvije oklagijom u veći krug. Pomoću obrnute strane kašike ili direktno rukama se nanese polovina maslaca na testo, oko 2 kašike, dok se dobro namaže do 1 cm od krajeva.
Pomoću noža za picu testo se deli na 16 trouglova i uvijaju se kiflice kao kroasani. Stavljaju se u pljosnatu posudu za pečenje postavljenu papirom. Na isti način se razvije i namasti i druga lopta testa. Ostavljaju se da narastu oko 20-30 minuta.
Maslac za mazanje (oko 2 do 3 kašike) se rastapa i pomoću četke se kifle odozgo namaste. Peče se na 170-180 stepeni oko 14-18 minuta.
Puštam nekoliko snimaka kiflica da se vidi kako se testo lepo odvojilo nakon pečenja. Mnogo su prijatne. Može i da se stavi nadev po želji.