Način pripreme
Kvasac se izmrvi sa 1 kašičicom šećera, malo mleka i brašnom, da se dobije kašica. Ostavlja se da naraste. Umute se jaja sa šećerom i mlekom dok se ne istope kristali. Dodaju se arome.
U dve trećine brašna se pravi udubljenje i sipa se gotov kvasac. Naliva se po malo od smese od jaja, ređajući sa istopljenim maslacem i mešajući s brašnom. Još dok je mokro testo dodaje se so i sok od limuna. Brašno se dodaje, da se zamesi meko i sasvim blago lepljivo testo. Dok se meša sve više prestaje da se lepi.
Nastavlja se mešanje dok se postepeno dodaje i ulje, svaki put da ga lepo upije testo, pre novog dodavanja. Kad se dobije glatko testo s balončićima ostavlja se u blago podmazanoj posudi, pokriva se folijom i ostavlja da naraste.
U naraslo testo može da se doda suvo grožđe ili sušeno voće, isečeno na male parčiće.
Razmesi se blago i formiraju se fitilji koji se oblikuju u perece (pustila sam recept Austrijske perece i tamo pokazala kako ide tačno oblikovanje kiflice).
Poređaju se u posudu za pečenje pokrivenu papirom i ostavljaju da ponovo narastu oko 15-20 minuta. Namažu se žumancem promešanim sa nekoliko kapi svežeg mleka i ulja. Obilno se posipaju šećerom. Peku se na 170-175 stepeni oko 20 minuta.