Kolač sa italijanskim šljivama

Jelena AndonovJelena AndonovPočetnik
13/09/2017
"Izuzetno prijatan kiselo-sladak ukus šjiva i aroma dobre vanile. Preporučujemo za prijatne trenutke sa prijateljima i šoljom dobre kafe!"
Priprema20 min.
Kuvanje55 min.
Ukupno75 min.
Porcije12
Skuvao je+1 poen
Budi prvi koji je skuvao
  • Ukupno pregledano512
  • Pregledi tokom meseca26
  • Pregledi tokom sedmice1
  • Rejting5 od 5

Potrebni sastojci

  • brašno - 165 g
  • bademovo brašno - 30 g
  • prašak za pecivo - 8 g ili 2 kašičice
  • so - 1/4 kašičice
  • jaja - 2 kom. većih, na sobnoj temperaturi
  • maslinovo ulje - 120 ml
  • kiselo mleko - 120 ml sa visokim procentom masti
  • limun - narendana kora 1 limuna
  • šećer - 200 g kristal šećera
  • vanila - 1 kašičica ekstakta
  • smeđi šećer - svetli, za posipanje
  • italijanske šljive - 6 - 7 kom.
* merne jedinice

Način pripreme

Ne raditi mikserom, već koristiti žicu.

Rerna - 180 stepeni.

Kalup za tortu sa padajućim dnom, prečnika oko 20 cm, premazan maslacem i prekrivren papirom za pečenje.

U posudi žicom sjediniti brašno, prašak za pecivo, bademovo brašno i so.

U drugoj posudi sjediniti jaja, maslinovo ulje, kiselo mleko, koru limuna, vanilu i šećer. Dobro sve sjediniti i dodati smesu u suve sastojke, pa mešati dok se ne sjedine. Smesu sipati u kalup i zaravniti.

Šljive naseći na četvrtine, pa ih staviti preko testa, da koža gleda nadole. Posuti svetlim smeđim šećerom. Peći na 180 stepeni oko 50-55 minuta, ili dok čačkalica kojom se proverava sredina kolača ne bude suva.

Nakon što se izvadi iz rerne, odmah nožem preći preko zidova kalupa. Ostaviti kolač da se u potpunosti ohladi.

Servirati sa kuglom lepog šlaga.

Napomena: Postoje najrazličitije vrste šljiva - neke su dobre za jelo, druge za slatko, a italijanske crvene šljive su odlične za kolače. One su male i okrugle, kao loptica za tenis, i imaju tanku kožu, koja je glatka i ima jaku crveno-ljubičastu boju. Nakon što se iseku, unutra imaju prijatnu žuto-zelenu boju i jak kiselo-sladak ukus.

Za one koji trenutno ne mogu da se sete o kojim šljivama se radi, dodajem sliku za informaciju.

Rejting

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Oceni:

Komentari

Pošalji

Budi prvi, koji će postaviti komentar