Način pripreme
1. Isecite šljive na parčiće, pospite ih šećerom i ostavite da odstoje i pute sok. Stavite ih na umerenu vatru dok lepo ne omekšaju i sirup se ne zgusne. Ostavite sa strane da se ohlade i pasirajte.
2. Za koru zamesite testo od svih sastojaka, oblikujte loptu i uvijte u providnu foliju. Stavite u frižider da se stegne, oko 30 minuta.
3. Na radnoj površini, posutoj brašnom razvucite testo u relativno pravilan okrugao oblik, veći od prečnika pleha, u kome ćete peći. Moj je prečnika 26 cm, što je idealno za ovaj recept. Pokrijte papirom za pečenje i stavite koru, pazite da se ne polomi, razvucite krajeve i lepite ih uz ivice (da biste se osigurali da se kora neće polomiti prilikom vađenja, koristite kalup sa pokretnim dnom, obložite papirom za pečenje i razvucite preko njega, posle uvijte krajeve i zatvorite drugi deo;
4. Pecite na 200 stepeni u prethodno ugrejanoj rerni dok ne porumeni (oko 10-12 minuta). Izvadite i ostavite da se ohladi, dok pripremate krem;
5. Na vatru stavite mleko sa šećerom i korom od limuna. Rastvorite skrob u vodi i čim mleko provri izvadite koru od limuna i počite na sipate lagano uz neprestano mešanje. Dodajte vanilu i cimet i smanjite vatru. Kuvajte 5 minuta, mešajući s vremena na vreme.
6. Sačekajte da se krem ohladi, ali ne potpuno, i sipajte ga preko kore. Količina je dovoljna da ne izlazi preko ivica, ali ipak pazite i rasporedite ravnomerno.
7. Čim se krem ohladi potpuno, trebalo bi da se stegne. Tortu odozgo premažite šljivama, ostavite dva prsta od ivica, koje ćete posuti krokanom.
8. Možete konzumurati odmah. Torta nije teška, niti previše slatka. Veoma je ukusna i sveža!