Način pripreme
Za pripremu sirupa koristi se cela biljka - stabla, list i cvet. Pere se u dubokoj posudi sa hladnom vodom. Biljka se ispire u nekoliko voda. Menta ne treba da odstoji u vodi prilikom pranja, jer se rizikuje gubljenje vredne arome.
Biljka se seče kuhinjskim makazama na 3-4 cm. U tu svrhu koristi se dubok lavor /u njemu može da se pripremi i dupla količina/. Posipa se šećerom.
Oprani limun se seče na male kockice i dodaje šećeru i menti. Stavite rukavice i počnite da gnječite sastojke.
Aroma koja se širi po celoj kući je neopisiva. Zatim se dodaje voda, koja je mineralna ili filtrirana, jer hlor iz česme menja kvalitet ukusa. Posuda se pokriva pamučnom krpom.
Na svaka 2-3 sata sirup se promeša rukama, uz pritiskanje mente i limuna, da bi se oslobodila aroma i da se istopi šećer /leti je brže/.
Posudu ostavljamo na hladnom. Sledećeg dana šećer se već istopio. Procedimo sirup kroz gazu, a pritom dobro istisnemo sastojke. Obojimo poslastičarskom bojom i nalijemo u odgovarajuće flašice ili teglice.
Kuvamo 5 minuta, nakon što voda provri. Osvežavajući napitak serviramo sa kriškom limuna, strukom mente i ledom.
Savet: Ako planirate da pravite liker od mente, ne bacajte isceđenu biljku. Stavite je u kesicu i ostavite u frižider. Dodajte je menti od koje ćete pripremati liker.