Način pripreme
Prvo, što treba da uradite, je da očistite i operete mentu.
Uzmite jednu kofu, koja treba da ima zapreminu od 10 litara, i iseckajte mentu u nju.
Mente treba da bude toliko, da napunite kofu.
Možete da napravite i manju količinu za zimu, ali smanjite količinu vode i šećera.
Kada ste iseckali mentu, dodajte limunsku kiselinu i 3 litra vode.
Dobro pritisnite listove mente.
Pokrijte kofu sa naonom kesom i ostavite da odstoji 24 sata.
S vremena na vreme pritisnite mentu u kofi.
Kada prođe vreme, procedite smesu i izbacite listove mente.
Dobićete 3 litra tečnosti sa ukusom i mirisom mente.
Na litar tečnosti dodajte 2 kg šećera.
Prvo dodajte 5 kg šećera, a ako se ta količina šećera rastvori u roku od 24 sata, onda u porcijama dodajte i poslednji kilogram šećera.
Ovoliko šećera se dodaje, jer sam šećer deluje kao konzervans za sirup.
Pomaže i limunska kiselina, ali je u ovom slučaju šećer taj, koji je važan, da se tegle ne bi kuvale.
Kada ste ubacili šećer, ponovo prekrijte posudu kesom i ostavite je 24 sata da se šećer rastvori, a ponovo mešajte s vremena na vreme.
Ako se cela koliina šećera rastvorila, dodajte i ostatak šećera.
Dobićete 5 i po litara sirupa od mente.
Kada je sve rastvoreno, dodajte prehrambenu boju i dobro promešajte.
Gotovi sirup od mente za zimu (bez pasterizacije) sipajte u suve i čiste flaše, dobro ih zatvorite i ostavite u ostavi.
Možete da koristite ovaj sirup za domaće koktele.