Način pripreme
Ovaj kolač ispada izuzetno vazdušast, mekan i uskusan. Nadev od sira mu daje izuzetnu svežinu, a kajsije balansiraju ukusom i aromom. Idealan je za konzumiranje uz popodnevnu kafu ili čaj i dovoljno je atraktivan da se podeli s bliskim gostima i prijateljima.
Šolja je zapremine 250 ml, posuda za pečenje je pravougaona veličine 32/20/7, možete da koristite i okruglu prečnika ne većeg od 28 cm.
U posudi umutite jaja sa šećerom u kremastu smesu. Dodajte u tankom mlazu ulje, nastavite da mutite i na kraju sipajte kiselo mleko.
U drugu posudu prosejte brašno sa praškom za pecivo, vanilom i kakaom.
Sjedinite suve i tečne sastojke mešajući drvenom kašikom, dok ne dobijete gustu homogenu smesu bez grudvica brašna.
Operite i očistite kajsije, prepolovite ih i otklonite košticu.
U posudi umutite krem sir sa šećerom, dodajte kiselu pavlaku i vanilu. Dobija se gusta mlečna smesa.
Kašikom zagrebite po malo od mlečne smese i stavire je na nekoliko mesta na smesu kolača, ali da ne mešate i ne pritiskate, a odozgo poređajte polovine kajsija.
Stavite posudu za pečenje u rernu i pecite kolač oko 35 minuta ili dok čačkalica ne bude suva.
Izvadite gotov kolač i ostavite ga na metalnoj rešetki da se ohladi. Pospite šećerom u prahu i isecite na parčiće.