Način pripreme
1. Počinje se od pripremom Napolitana sosa.
U šerpu sa debelim dnom se sipa maslinovo ulje za kuvanje. Dodaje se iseckan luk, izgnječen beli luk, iseckan praziluk, so i kuva se nekoliko minuta sok ne omekšaju na umerenoj vatri. Dodaje se paradajz iz konzerve i paradajz pire i posipa se sa dva prstohvata italijanskih začina.
Dodaje se voda oko 200 ml i ostavlja na umerenoj vatri da se krčka 10 minuta. Po proceni možete dodati još malo vode. Skida se sa vatre i posipa sa malo bibera za ukus i kašičicom šećera da ublaži kiselinu paradajza. Promeša se. Ostavlja se sa strane.
2. Paradajz se opere, ali se ne ljušti, skida se drška i dno. Skida se i prva kriška sa strane, da bi bio što ravniji. Iseku se kriške oko 3 mm, ne treba da bude tanji da ne bi izgoreo u rerni, ređa se u ravan pleh, obložen papirom za pečenje. Posipa se maslinovim ulje, i suvim italijanskim začinima.
Peče se na 180 stepeni dok ne dobije zlatnu boju. Vadi se i ostavlja da se ohladi na kratko. Treba da ostane malo mlak, da bi bio elastičniji i da može lakše da se uvija u rolat.
3. U posudi se pomeša rikota sa jajetom i dodaje se 3/4 šolje izrendane mocarele i malo izrendanog sira parmezan i iseckanog peršuna. Dodaje se i malo soka od limuna, nekoliko kapljica, so i biber po ukusu. Meša se dok se ne dobije pasta.
4. U pleh za pečenje se sipaju nekoliko supenih kašika napolitana sosa. Neka dobro pokrije pleh.
Svako parče ispečenog patlidžana se stavlja na dasku i u sredinu se stavlja 1 supena kašika smese sa rikotom, ravnomerno se rasporedi i uvija u rolat.
Stavlja se u pleh preko sosa, ostavi se malo rastojanje između patlidžana. Odozgo se na svaki rolat stavlja po 1 kašičica paradajz sosa, posipa se mocarelom.
Peče se na 180 stepeni oko 20 minuta. Kad bude gotovo posipa se sa malo iseckanog bosiljka za ukras. Serviraju se po tri rolata u tanjiru, preliva se sa malo sosa.
Izvor: Master Chef J. Mielle
Napomena: Raskošan patlidžan sa izuzetnim nadevom, uprskos tome što me nervira ljuska okolo, ali bez nje je nemoguće, zato što prilikom pečenja, ako nije nje, on će se rascepiti, ljuska ga drži čvrsto, ali svako je može lako skinuti nakon serviranje.
Miks italijanskih začina je u ponudi u prodavnicama.