Bonapeti.rs»Recepti»Predjela»Kavijar»Kavijar od patlidžana i tikvica

Kavijar od patlidžana i tikvica

Tatyyana BalovaTatyyana Balova
Početnik
4714
Kavijar od patlidžana i tikvica
Fotografije: Nina Ivanova Ivanova
1 / 2
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
60 min.
Kuvanje
40 min.
Ukupno
100 min.
Porcije
12
"Univerzalno ukusno jelo koje možete servirati kao prilog, salatu ili predjelo"

Potrebni sastojci

  • ulje - 100 ml
  • patlidžan - 3 srednje veličine (beli ili šareni)
  • tikvice - 1 mala (cukini)
  • luk - 1 velika glavica
  • šargarepa - 4 - 5 komada srednje veličine
  • beli luk - 3 - 4 čena
  • paradajz - 2 komada ili kašika paradajz pirea
  • so - po ukusu
* merne jedinice

Način pripreme

Oljušteni patlidžan i tikvice sečemo na kockice (strana ne treba da bude veća od 1 cm). Luk sitno iseckamo. šargarepu izrendamo, beli luk takođe sitno iseckamo, oljuštimo paradajz i izrendamo. Da bi bilo lakše, luk isečemo na komade, šargarepu na debele krugove i sve to sameljemo u blenderu.

U dubokom teflonskom tiganju (ili drugoj odgovarajućoj posudi) ugrevamo ulje, dodajemo patlidžan i tikvice, posolimo i dinstamo ispod poklopca 10 minuta na umerenoj vatri. Posle dodajemo luk i šargarepu.

Dinstamo smesu još 10 minuta. S vremena na vreme mešamo da ne zagori. Posle dodajemo beli luk i paradajz (ili paradajz pire) sve ponovo promešamo i dinstamo još 20 minuta.

Kad se ohladi, smesu pasiramo štapnim mikserom ili u blenderu. U gotovu smesu pre pasiranja možemo dodati sitno iseckan peršun i biber. Osim toga možemo dodati i kašičicu šećera ili meda - bude još ukusnije.

Ovaj kavijar možemo servirati kao prilog, kao salatu ili namazan na debelo na tanku krišku hleba - kao sendvič.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: