Način pripreme
Operite jabuke, oljuštite ih i nasecite ih na tanke režnjeve u šerpu.
Šargarepu oljuštite, nasecite ih na polovine i zatim na tanke polukrugove. Dodajte ih u šerpu u promešajte sa 2 kašike belog šećera.
Celu smesu stavite na umerenu vatru da počne da se kuva i kada provri, mešajte bez prekida. Sipajte vodu, sačekajte da provri i mešajte drvenom kašikom. Kada provri, dodajte 2 šolje belog šećera i dodajte smeđi šećer. Ostavite da se kuva oko 10 minuta i skinite sa vatre, pa dodajte džem fiks.
Pasatorom lagano propasirajte smesu, ali da ostanu malo komadi u njoj. Ne treba da bude glatka smesa. Sipajte džem u suve teglice i zatvorite ih. Okrenite ih poklopcima na dole dok se ne ohlade.
Oseća se lagana kiselost jabuka, ukus šargarepe i smeđeg šećera - fantastičan je za kolače, rolate i bilo koje deserte i proizvoda od testa!