Bonapeti.rs»Recepti»Deserti»Torte i glazure»Torta čokoladna paučina za Noć veštica

Torta čokoladna paučina za Noć veštica

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Autor
3k88017k
Torta čokoladna paučina za Noć veštica
Fotografije: Yordanka Kovacheva
3 / 7
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
35 min.
Kuvanje
70 min.
Ukupno
105 min.
Porcije
8
"Noć veštica se bliži, obradujte decu sa ovom neverovatnom tortom"

Potrebni sastojci

  • bundeva - 600 g
  • kondenzovano mleko - 350 g
  • jaja - 3 komada
  • bademi - 2 supene kašikem sitno samleveni
  • griz - 3 supene kašike
  • vanila - 1 kesica
  • maslac - 30 g
  • pinjole - 1 supena kašika, puna
  • za koru
  • brašno - 160 g
  • žumanca - 1 komada
  • maslac - 80 g
  • šećer u prahu - 40 g
  • voda - 1 - 2 supene kašike, hladna
  • za čokoladnu glazuru
  • crna čokolada - 100 g
  • maslac - 30 g
  • sveže mleko - 1 - 2 supene
* merne jedinice

Način pripreme

1. Operite i isecite bundevu na komade, nemojte ljuštiti koru. Savite u šerpu, zajedno sa masalcem i prelijte vodom, koliko da pokrije dobro. Kuvajte 20 minuta i ocedite. Ostavite da se ohladi.

2. U posudi prosejte brašno sa šećerom u prahu. Unutra isecite maslac na male komade (on treba da bude tvrd i hladan). Počnite da mesite prstoma dok se ne oblikuku mrvice i onda stavite žumance i kašiku ili dve hladne vode. Zamesite relativno tvrdu loptu testa, koju ostavite u frižideru na 30 minuta.

3. Za to vreme oljuštite koru od bundeve, koja se malo ohladil. U nju razbijte jaja, stavite kondenzovano mleko i vanilu. Pasirajte dok se ne dobije homogena smesa i na kraju stavite kašiku mlevenih badema i griz. Dobro promešajte.

4. Na brašnom posutoj radnoj površini razvijte testo tanku koru, veću od prečnika pleha za pečenje koji imate (22-24 cm, ako je moguće sa dnom koje se otvara) i njom pokrijte dno i ivice pleha, podvijajući testo. Stavite u ugrejanu rernu na 200 stepeni i pecite 6-7 minuta.

5. Izvadite koru iz rerne i smanjite na 180 stepeni, za to vreme, dok se postigne ta temperatura, on će se stvrdnuti i malo ohladiti. Sipajte preko smesu od bundeve, pospite pinjolama i pecite 40-45 minuta.

6. Za dekoraciju rastopite čokoladu sa maslacem na pari i sa mlekom koje nam je potrebno da se razredi smesa, da bismo lakše radili sa njom.

7. Preko papira za pečenje ili aluminijumske folije sipajte po jednu kašičicu čokoladne smese u okrugao oblik i posle čačkalicom za zube ili tankim predmetom koji vam odgovara uzimajte po malo čokolade i oblikujte nogice. Napravite koliko želite paukova, ali ostavite pola smese. Paukove pažljivo stavite u frižider ili zamrzivač da se stvrdnu.

8. Sa preostlaom čokoladom nacrtajte paučinu po površini torte. Ja to radim kašikom, uzimam po malo od čokoladne smese i crtajući ivicom kašike oblikujem krugove i linije.

9. Ostavite tortu u frižider da se ukrasi stvrdnu i onda poređajte paukove preko paučine.

10. Servirajte tortu dobro ohlađenu, zato što ako se ugreje dekoracija će omekšati i paukovi mogu da se deformišu.

Neka vam je slatko!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

3
50
40
31
20
10
Oceni: