Način pripreme
1. Skuvajte bundevu u posoljenonj vodi i ispasirajte je. Odvojite 130 ml bujona u kome se kuvala, a ostalo bacite. Ostavite da se ohladi, ali ne sasvim.
2. Rastvorite kvasac, 1 supenu kašiku šećera i 2 supene kašike brašna i mlakom bujonu od bundeve i pokrijte posudu 8-10 minuta da nadođe.
3. Prosejte brašno u duboku posudu i napravite udubljenje. Posebno umutite jaja (jedno žumance ostavite za premazivanje na kraju) sa preostalim šećerom, uljem prstohvatima soli i sirćerom. Ako želte da vam pogača bude slađa, stavite još šećera.
4. U udubljenje sipajte smesu od jaja, pire od bundeve i nadošao kvasac i zamesite srednje meko testo, dodajte još malo brašna prilikom mešenja. Oblikujte loptu i namažite je uljem. Vratite u posudu i ostavite na toplom da nadođe oko 1 sat.
5. Nadošlu loptu testa razvucite na debelu koru i presavijte je od 4 ivice, nakon toga je okrenite naopako i rukom savijte ka unutra i oblkujte loptu.
6. U sredini napravite rupu i oštrim nožem isecite po dužini od rupe prema osnovi, ostavite oko 6 cm, od proreza do proreza. Na ovaj način ćete dobiti oblik bundeve. Ponovo ostavite na nadođe 30-40 minuta.
7. Umutite žumance koje ste odvojili sa malo ulja ili 1 supenom kašikom svežeg mleka i ovom smesom namažite bundevu.
8. Pecite u prethodno ugrejanoj rerni na 180 stepeni 35 minuta ili proverite čačkalicom za zube.
9. Kad izvadite iz rerne namažite pogaču maslacem i uvijte čistom krpom oko 10 minuta.
10. Pre nego što je stavite na trpezu ukrasite zelenim listićima po izboru ili prethodno odvojenu dršku od bundeve i stavite je u rupu u sredini. Prazničnu trpezu ukrasite ovom ukusnom pogačom-bundevom!
Neka vam je slatko!